U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd

Wie was Breitner?

​George Hendrik Breitner (1857−1923) werd geboren in Rotterdam. In 1876 volgde hij lessen aan de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en daarna werkte hij een jaar in het atelier van Willem Maris, schilder uit de Haagse School. In deze beginperiode werd hij beïnvloed door de realistische weergave en losse toets die kenmerkend is voor deze stroming. Zijn voorkeur voor het militaire genre, vooral paarden waren zijn grote liefde, zorgde ervoor dat hij in 1880 de cavalerie mocht schilderen in het Haagse Panorama Mesdag.

George Hendrik Breitner.

George Hendrik Breitner (1857−1923) werd geboren in Rotterdam. In 1876 volgde hij lessen aan de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en daarna werkte hij een jaar in het atelier van Willem Maris, schilder uit de Haagse School. In deze beginperiode werd hij beïnvloed door de realistische weergave en losse toets die kenmerkend is voor deze stroming. Zijn voorkeur voor het militaire genre, vooral paarden waren zijn grote liefde, zorgde ervoor dat hij in 1880 de cavalerie mocht schilderen in het Haagse Panorama Mesdag.

1-1-209x300 Wie was Breitner?

Zijn eerste grote succes was in 1886, toen De gele rijders op een tentoonstelling bij kunstenaarsgenootschap Arti et Amicitiae werd aangekocht door het Rijksmuseum. Hiermee was zijn reputatie onder de avant-garde, de generatie van Tachtig, in één klap gevestigd. Als geen ander, zo vond men, wist hij uitdrukking te geven aan het nieuwe ideaal in de kunst: de onopgesmukte weergave van wat hij zag.

2-1-300x281 Wie was Breitner?

Na zijn verhuizing naar Amsterdam in datzelfde jaar, wendde Breitner zich af van het paardengenre en legde zich toe op het minder populaire schilderen van het stadse volk. In navolging van de Franse realisten en schrijvers als Émile Zola, wilde hij het daagse bestaan in al zijn lelijkheid zo objectief mogelijk verbeelden. Samen met Isaac Israels en Willem Witsen gaf Breitner een grote impuls aan het genre van het stadsgezicht met zijn sfeerimpressies van het moderne straat- en uitgaansleven.

3-4-201x300 Wie was Breitner?


Gebruikte bronnen

(uit: Suzanne Veldink m.m.v. Nienke Woltman, Breitner: Meisje in kimono, Rijksmuseum 2016)

De kimonomeisjes van Breitner

Een kijkje in het leven en werk van George Breitner op het moment dat hij de serie Kimonomeisjes maakte, eind 19e eeuw in bruisend Amsterdam.

Het Rijksmuseum heeft voor het eerst in de geschiedenis álle kimonomeisjes die George Hendrik Breitner ooit gemaakt heeft, bij elkaar. Zelfs Breitner heeft dit nooit meegemaakt. De tentoonstelling neemt de bezoekers mee op een reis langs de meisjes en de tijd waarin Breitner deze schilderijen maakte. In het Rijksmuseum in Amsterdam is het allemaal te beleven, waar het atelier en Japonisme centraal staan. Niet alleen de schilderijen worden tentoongesteld: ook tekeningen, schetsen en foto’s die de kunstenaar ter voorbereiding op de schilderijen maakte worden getoond.

Wie waren de kimonomeisjes?

Breitner was beroemd vanwege de stadsgezichten die hij maakte van Amsterdam. Hiermee bewees hij dat hij midden in het bruisende stadsleven zat en dat blijkt wel uit de schilderijen over het alledaagse Amsterdamse leven. De meisjes in een kimono was een serie van schilderijen waarin de modellen een Japanse kimono droegen. Alle variaties van een meisje in kimono (die staat als icoon voor het Japonisme) ontstonden in de jaren 1893-1896. Het model dat het meeste te zien is, is Geesje Kwak. Van deze schilderijen is een volledige serie (die 14 stuks telt) voor het eerst allemaal samen te zien in het Rijksmuseum: iets wat zelfs Breitner zelf nooit overkomen was.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

  • Ontdek:

  • 4 video's

  • 17 foto's

  • 2 artikelen

Museuminfo

Wie was Breitner?

Rijksmuseum Amsterdam
Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam
Telefoonnummer: +31 (0) 20 6747 000

Openingstijden

Maandag: 9:00 – 17:00 uur
Dinsdag: 9:00 – 17:00 uur
Woensdag: 9:00 – 17:00 uur
Donderdag: 9:00 – 17:00 uur
Vrijdag: 9:00 – 17:00 uur
Zaterdag: 9:00 – 17:00 uur
Zondag: 9:00 – 17:00 uur