U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd

Zuiderzeemuseum – Reis rondom de Zuiderzee

Duik in het Zuiderzeemuseum de rijke geschiedenis van het wonen en werken rondom de Zuiderzee. Bekijk de schepen en ontdek de verhalen.

Deze video is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de BankGiro Loterij.

Het leven rondom de Zuiderzee

Het binnenmuseum is de schatkamer van de Zuiderzee. Hier maak je een reis rondom de Zuiderzee en ervaar je hoe men indertijd woonde en werkte voordat de Afsluitdijk gebouwd werd in 1932. Ontdek de topstukken en luister naar persoonlijke verhalen van mensen die rondom de Zuiderzee gewoond hebben: van Enkhuizen en de Waddeneilanden naar Friesland en weer terug via Marken en Volendam. Zie jij de verschillen tussen de dialecten, tradities, ambachten en streekdracht?

Naast de rijke geschiedenis kun je ook genieten van de grote verzameling historische boten in de Schepenhal. Hier vind je dertien verschillende houten schepen die vroeger op de Zuiderzee gevaren hebben. In het buitenmuseum kun je ook de ijzeren schepen bekijken.

Ontdek oude ambachten in het buitenmuseum

Naast een binnenmuseum heeft het Zuiderzeemuseum ook een indrukwekkend buitenmuseum. Hier herleef je de geschiedenis. Maak een wandeling door het historische dorp dat bestaat uit meer dan honderdveertig historische gebouwen. Maak kennis met de bewoners en leer meer over de verschillende soorten ambachten van vroeger. Ga bijvoorbeeld eens langs de smid of bezoek het kaaspakhuis. Bekijk ook de hedendaagse designpresentatie die geïnspireerd zijn op het wonen en werken van vroeger.

Thematische tentoonstellingen

Het Zuiderzeemuseum organiseert regelmatig wisselende tentoonstellingen in het binnenmuseum. Hierin wordt steeds het erfgoed van de Zuiderzee verbonden met het heden. Beeldende kunst, fotografie en vormgeving verbinden het verleden met het heden en de toekomst.

  • Ontdek:

  • 0 video's

  • 0 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Zuiderzeemuseum – Reis rondom de Zuiderzee

Wierdijk 12-22
1600 AA Enkhuizen
0228 – 35 11 11
info@zuiderzeemuseum.nl

Openingstijden

Maandag: 10:00 – 17:00 uur
Dinsdag: 10:00 – 17:00 uur
Woensdag: 10:00 – 17:00 uur
Donderdag: 10:00 – 17:00 uur
Vrijdag: 10:00 – 17:00 uur
Zaterdag: 10:00 – 17:00 uur
Zondag: 10:00 – 17:00 uur

Het binnenmuseum is het hele jaar geopend. Het buitenmuseum is alleen van april t/m oktober geopend.