U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd

Rijksmuseum ’80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland’

Rijksmuseum | 12 oktober 2018 t/m 12 oktober 2018 | geweest

Mini-docu: Rijksmuseum – ’80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland’

Hoe is Nederland eigenlijk ontstaan? In het Rijksmuseum leer je er tijdens de tentoonstelling ’80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland’ meer over! Neem alvast een kijkje in deze mini-docu.

450 jaar geleden

De 80-jarige oorlog is een cruciale gebeurtenis uit de geschiedenis. Deze oorlog leidde namelijk tot het ontstaan van Nederland. Het is 450 jaar geleden dat deze oorlog begon, en het is nu voor het eerst dat de hele oorlogsperiode in een tentoonstelling te zien is.

 

Katholieken en de protestanten

In deze mini-docu neemt Gijs van der Ham je mee langs een aantal topstukken uit de collectie, en vertelt hij je meer over het ontstaan van deze oorlog. In de eerste zaal leer je over Filips II, die in 1555 de soevereine vorst werd. Hij verdedigde het belang van de katholieken. De adel was bang hun macht kwijt te raken en de protestanten eisten meer ruimte voor hun geloof. Het begon dus met een opstand tegen het gezag van koning en kerk. In 1566 brak de Beeldenstorm los. Dit veranderde de opstand in een burgeroorlog tussen de katholieken en de protestanten.

 

De beeldenstorm

Voor de protestanten ging het geloof niet om beelden maar om het geloof zelf. Ze gingen kerken in en vernielde beelden, schilderingen en meer. Een aantal vernielde stukken zijn in de tentoonstelling te zien. Hoe het kan dat deze zo goed bewaard zijn gebleven? De protestanten vernielden de beelden, en legden ze daarna onder de vloer van de kerk. Het liep uit de hand, en Nederland werd steeds meer in twee delen opgesplitst. De opstand tussen de katholieken en protestanten veranderde in een oorlog tussen de staten Nederland en Spanje. De Nederlanden vielen uiteen, in wat nu België en Nederland zijn, en groeiden steeds meer uit elkaar. Tijdens de tentoonstelling leer je meer over het verschil tussen het Noorden en Zuiden, en welke betekenis deze periode had voor de tijd waarin we nu leven.

Verder zie je in de tentoonstelling ook kaarten die omsingelingen van steden weergeven. Zo was er in 1625 een gevecht om Breda, en in 1629 een gevecht om Den Bosch. Een beeld krijgen van hoe dat eraan toe ging? De kaarten helpen je het te visualiseren.

Maar de oorlog duurde lang, het kostte veel geld en ook veel levens. De mensen waren oorlogsmoe. In 1648 waren er vredesonderhandelingen in Munster. Deze overeenkomst betekende het einde van de oorlog, en bevestigde de onafhankelijkheid van de republiek. De documenten die de geboorte van Nederland vastlegden zijn ook te zien in het Rijksmuseum.

Leer tijdens een bezoekje aan het Rijksmuseum meer over de oorlog die maar liefst 80 jaar duurde. Bezoek de tentoonstelling of bekijk alvast de mini-docu!

  • Ontdek:

  • 2 video's

  • 14 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Mini-docu: Rijksmuseum – ’80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland’

Rijksmuseum
Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam

+31 (0) 20 6747 000

Openingstijden

Maandag: 9.00 – 17.00
Dinsdag: 9.00 – 17.00
Woensdag: 9.00 – 17.00
Donderdag: 9.00 – 17.00
Vrijdag: 9.00 – 17.00
Zaterdag: 9.00 – 17.00
Zondag: 9.00 – 17.00