U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd

Ontdek Museum De Buitenplaats

Museum De Buitenplaats | 18 oktober 2018 t/m 18 oktober 2018 | geweest

Promo: Bekijk Museum De Buitenplaats

Bij een bezoekje aan Museum De Buitenplaats geniet je van kunst, natuur en architectuur. Dwaal door de tuin en bewonder het prachtige Nijsinghhuis.

Museum De Buitenplaats neemt je de wereld van kunst, natuur en architectuur in.

Nijsinghhuis

Kijk je ogen uit in het 17e eeuwse Nijsinghhuis. Dit was de woning van Jos en Janneke van Groeningen. Zij hebben door de jaren heen hun huis laten beschilderen door Noordelijke figuratief werkende kunstenaars. Hierdoor is het huis een sprookjesachtig domein geworden. Dwaal door de zalen en bekijk de meest prachtige schilderingen. Bewonder bijvoorbeeld de Blauwe Kamer waarvan de wanden door Matthijs Röling beschilderd zijn. Ontdek steeds weer nieuwe dingen op de wanden, bijvoorbeeld de grijze olifant of de Egyptische gier. Of bekijk het prachtige Naturaliënkabinet dat beschilderd werd door Clary Mastenbroek. Het huis is een verzameling van prachtige schilderingen.

Het Museumpaviljoen

Wat begon met de restauratie van het huis van Jos en Janneke van Groeningen, eindigde met de bouw van een heel nieuw museumpand. Het museumpaviljoen is ontworpen door architectenbureau Alberts & van Huut. Zij ontwierpen een organisch paviljoen dat mooi opgaat in de omgeving. De met sedum begroeide, aflopende daken gaan vloeiend over in de museumtuin die door Janneke van Groeningen en tuin- en landschapsarchitect Jørn Copijn werd ontworpen.

In het museumpaviljoen worden jaarlijks vier wisselende tentoonstellingen georganiseerd. In deze tentoonstellingen staan de volgende thema’s centraal: hedendaagse kunst waarin figuratie een rol speelt, werk op papier, tuinarchitectuur en de wederzijdse beïnvloeding van kunst en natuur. De huidige expositie Planten op reis is een goed voorbeeld van dat laatste thema. In deze tentoonstelling tekenden botanisch kunstenaars planten met een verhaal. De meeste planten die we kennen komen oorspronkelijk namelijk helemaal niet uit het land waarvan we ze kennen. In Planten op reis leer je de spannende verhalen achter de planten kennen. Aanleiding voor de tentoonstelling was de tuin van Museum De Buitenplaats. Hierin zijn namelijk ook uitheemse plantensoorten te vinden uit onder andere de Himalaya, China, Japan en Chili.

De Museumtuin

Janneke van Groeningen was gek op tuinen en heeft samen met de architecten J’ørn Copijn en Charlotte Korthals Altes hard gewerkt om deze beeldschone tuin tot leven te brengen. De tuin is opgedeeld in een formeel en een organisch gedeelte en bestaat uit 3 kamers: een dwaaltuin, een verdiepte vijvertuin en een appelhof. De verschillende kamers verbinden de verschillende typen architectuur van het museumpaviljoen en het Nijsinghhuis. Bijzonder aan de historische Appelhof is dat de 21 appelrassen dezelfde zijn als die in 1716.

  • Ontdek:

  • 2 video's

  • 17 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Promo: Bekijk Museum De Buitenplaats

Hoofdweg 76
9761 EK Eelde

info@museumdebuitenplaats.nl

050 30 95 818

 

Openingstijden

Maandag: Gesloten

Dinsdag: 11:00-17:00

Woensdag: 11:00-17:00

Donderdag: 11:00-17:00

Vrijdag: 11:00-17:00

Zaterdag: 11:00-17:00

Zondag: 11:00-17:00