U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd

Het Markiezenhof

Het Markiezenhof | 01 november 2018 t/m 01 november 2018 | geweest

Promo: Het Markiezenhof

Het Markiezenhof vertelt je de rijke geschiedenis van het hof zelf en de stad Bergen op Zoom. Kom erachter hoe belangrijk de stad is geweest en zie hoe een handelsstad een kermisstad is geworden.

Breng een bezoekje aan het Markiezenhof en ontdek de rijke geschiedenis van het gebouw maar ook van de stad Bergen op zoom. Welke geheimen ontdek jij?
Het Markiezenhof was niet altijd een hof. Het werd eerst bewoond door de Heren van Bergen op zoom en is later in gebruik geweest als hospitaal en kazerne en nu te bezoeken als museum.

De zalen van het Markiezenhof

Er zijn prachtige zalen te bezoeken in het Markiezenhof. In de Hofzaal ook wel ridderzaal en de Stijlkamers ontdek je de rijke geschiedenis van het Markiezenhof zelf. Het begint bij de opbouw van het Markiezenhof met als bewoners Jan II (1417-1494) en Jan III (1452-1532) van Glymes. Je komt er achter hoe belangrijk het hof was en wat hier allemaal werd besproken en gevierd. Naast de de Hofzaal kun je ook een kijkje nemen in de Blauwe Zaal. Hier ontdek je de geschiedenis van Bergen op Zoom als handelsstad en als vestingsstad. Doordat de stad aan de rivier de Schelde ligt kwamen er handelaren langs die naar een grotere handelsstad onderweg waren. Zij maakten een tussenstop in Bergen op Zoom en zo werd er ook hier handel gedreven. Daarnaast had Bergen op Zoom twee keer per jaar een jaarmarkt. Op die momenten was de stad wereldberoemd en trok het handelaren van over de hele wereld aan. Kom erachter hoe de stad na de crisis in een vestingstad veranderde.

Van handelsstad tot vestingstad tot kermisstad

Als je de tweede verdieping bezoekt kom je erachter hoe de stad veranderde in een kermisstad. Na de crisis toen de stad in een vestingstad veranderde bleven de jaarmarkten bestaan. Het enige wat veranderde was dat de amusement belangrijker werd dan de handel op de markten zelf. Er kwamen steeds meer kermisattracties en steeds meer amusement op de markten. Hierdoor werd er in begin 20ste eeuw besloten om de jaarmarkten te stoppen en de kermissen te houden. Zo ontstond de kermisstad en zijn er tot op de dag van vandaag nog steeds twee kermissen in Bergen op Zoom; de voorjaars- en de najaars kermis. Kom zelf een kijkje nemen in het Markiezenhof en ontdek alle prachtige collecties en maak kennis met de rijke geschiedenis. Nieuwsgierig naar meer? Bekijk dan de mini-docu op onze site.

  • Ontdek:

  • 2 video's

  • 0 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Promo: Het Markiezenhof

Steenbergsestraat 8

4611 TE

Bergen op Zoom
00 31 (0) 164 277 077
markiezenhof@bergenopzoom.nl

Openingstijden

Maandag: Gesloten

Dinsdag: 11.00-17.00

Woensdag: 11.00-17.00

Donderdag: 11.00-17.00

Vrijdag: 11.00-17.00

Zaterdag: 11.00-17.00

Zondag: 11.00-17.00