U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd

Willem – Nationaal Militair Museum

Nationaal Militair Museum | 24 april 2018 t/m 24 april 2018 | geweest

Mini-docu: Willem

‘Willem’ in het Nationaal Militair Museum presenteert de jonge jaren van Willem van Oranje. De vader des vaderlands wordt zowel vanuit persoonlijke als professionele hoek bekeken.

De jonge jaren van Willem van Oranje.

Wanneer de Tachtigjarige Oorlog in 1568 begint heeft de vijfendertig-jarige Willem van Oranje al een half leven achter zich liggen. Het zijn juist die eerste jaren waar de tentoonstelling ‘Willem’ in het Nationaal Militair Museum zich op focust.

Historische context

Tijdens Willem’s eerste jaren was er al ruim een halve eeuw een conflict aan de gang in Europa. Bij de Italiaanse oorlogen was bijna elke West-Europese staat wel betrokken. In het midden van het conflict stond de discussie over de opvolging van Ferdinand I, waar veel grondgebied in Europa mee gemoeid ging. De belangrijkste rivaliteit bestond tussen Frankrijk en Spanje. Karel V, en later Filips II van Spanje, hadden zodanig veel land dat Frankrijk werd ingesloten. De Fransen hadden daarom hun zinnen gezet op Italië, zodat ze niet meer ingesloten zouden zijn.

De kleine ‘Willem’

Willem groeit in Duitsland op, wat toen bij Spanje hoorde. Op 11-jarige leeftijd krijgt de kleine Willem al de titel van Prins van Oranje. Hij wordt vanaf dan al voorbereid op zijn toekomstige functie. Hij krijgt les op allerlei gebieden; de krijgskunst, de jacht, maar ook mode, dans en etiquette. Als leider van een ruitereenheid komt hij al snel bij het front terecht, waardoor hij in meerdere veldslagen tegen de Fransen meevecht. Het is niet lang nadat er vrede met Frankrijk is gesloten, dat er rumoer ontstaat in de Nederlanden. Onvrede over de belastingen en de vervolging van de protestanten, die door de Spanjaarden worden gehandhaafd, zijn de redenen waar uiteindelijk de Opstand uit ontstaat. De ‘kleine’ Provincieën keren zich tegen het grote Spaanse rijk.Willem van Oranje is een sleutelfiguur hierin.

‘Willem’ vertelt op visuele wijze zowel het professionele als het persoonlijke verhaal van Willem van Oranje. Aan de ene kant wordt zijn militair carrière behandeld met kaarten, harnassen en wapens. Aan de andere kant worden het hofleven en de huwelijken van Willem van Oranje bestudeerd. In het midden van de ruimte staan bijvoorbeeld replica’s van de kostuums van Willem en zijn eerste vrouw Anna.

In de mini-docu geeft conservator Jeroen Punt alvast een kijkje in de tentoonstelling ‘Willem’, die nog tot oktober 2018 te bezichtigen is in het Nationaal Militair Museum.

  • Ontdek:

  • 2 video's

  • 24 foto's

  • 2 artikelen

Museuminfo

Mini-docu: Willem

Nationaal Militair Museum
Verlengde Paltzerweg 1
3768 MX Soest

info@nmm.nl

085 003 6000

Openingstijden

Maandag: gesloten
Dinsdag: 10.00 – 17.00
Woensdag: 10.00 – 17.00
Donderdag: 10.00 – 17.00
Vrijdag: 10.00 – 17.00
Zaterdag: 10.00 – 17.00
Zondag: 10.00 – 17.00