U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd

Pareltje: Stedelijk Museum Kampen

Stedelijk Museum Kampen | 08 september 2017 t/m 08 september 2017 | geweest

Mini-docu: Stedelijk Museum Kampen

Deze mini-documentaire vertelt u waarom Kampen toch zo’n rijke stad was in de Middeleeuwen. Bekijk het snel op MuseumTV.

Het Stedelijk Museum Kampen, sinds 2009 gevestigd in het voormalige Raadhuis van Kampen, vertelt met het uitgangspunt ‘het museum in de stad, de stad in het museum’ vele verhalen over het heden, verleden, én de toekomst van de stad. Deze verhalen worden aangevuld met wisselexposities van hedendaagse kunst en historische thema’s. Ook de Koornmarktspoort en Gemeentelijke Expositieruimte Kampen (de voormalige Synagoge) zijn onderdeel van het museum.

Het museum is opgebouwd rond vier delen: water, het Huis van Oranje, religie, en rechtspraak en bestuur.

Water

Kampen is rijk geworden door de ligging aan het water: aan de ene kant het IJsselmeer (vroeger de Zuiderzee), aan de andere kant rivier de IJssel. Er werd via het water gemakkelijk handel gedreven. Kampen werd hierdoor zeer rijk, en deze rijkdom is terug te zien in de museumcollectie omdat een hoop objecten uit deze periode bewaard zijn gebleven.

Huis van Oranje

Kampen heeft altijd een speciale bond gehad met het Nederlandse vorstenhuis, wat geresulteerd heeft in een unieke collectie portretten van personen behorend tot de Oranjefamilie. In veel portretten is een regelmatigheid te herkennen, zoals hetzelfde zwart-witte tegelvloertje. De traditie van het schilderen van Oranjeportretten leeft tot op de dag van vandaag voort: ook het portret van onze huidige koning Willem-Alexander heeft een mooi plekje gekregen in het museum.

Religie

Kampen heeft het imago van een protestantse stad, maar dat is het niet altijd geweest. Net als vele andere steden was Kampen voor de reformatie een katholieke stad. In de vaste collectie van het museum zijn verschillende schilderijen, groot en klein, te zien die allen religieuze thema’s uitstralen, zoals Het Laatste Avondmaal van Mechtelt van Lichtenberg toe Boecop.

Rechtspraak en bestuur

Het pronkjuweel van de stad Kampen is de oude Schepenzaal. Vanuit deze zaal werd de stad bestuurd en het recht gesproken. De zaal dateert uit 1545. De zaal, compleet gerenoveerd door een brand, presenteert prachtig gedetailleerd houtwerk en enkele schilderijen in thema van religie en rechtspraak.

 

  • Ontdek:

  • 3 video's

  • 10 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Mini-docu: Stedelijk Museum Kampen

Stedelijk Museum Kampen

Oudestraat 133

8261 CK Kampen

Tel: +31 (0)38 33 173 61

info@stedelijkemuseakampen.nl

Openingstijden

Maandag:       Gesloten
Dinsdag:         10:00 – 17:30 uur
Woensdag:     10:00 – 17:30 uur
Donderdag:    10:00 – 17:30 uur
Vrijdag:           10:00 – 17:30 uur
Zaterdag:        10:00 – 17:30 uur
Zondag:          10:00 – 17:30 uur