U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd

De Schatkamer – Stadsarchief Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam | 29 juni 2017 t/m 29 juni 2017 | geweest

Mini-docu: De Schatkamer

In deze mini documentaire laat MuseumTV zien wat er te zien is bij het Stadsarchief Amsterdam. Aan de hand van twaalf verhalen leren de bezoekers de stad en haar inwoners kennen.

In de Schatkamer – voorheen de kluis van de Nederlandse Handelsmaatschappij – worden de mooiste stukken van het archief laten zien en bijzondere verhalen getoond. Om precies te zijn presenteert de Schatkamer 12 verhalen: 12 interessante verhalen uit de geschiedenis van Amsterdam. De verhalen worden verteld aan de hand van verschillende, bijzondere archiefstukken, waardoor je een goede blik krijgt van de tijd waarin men toen leefde.

In de Schatkamer zijn werken te vinden van 12 verschillende fotografen. Belangrijk was dat de fotografen kenmerkend zijn en dichtbij de stad konden. Een van de belangrijkste is Cor Jaring. Zodra er iets nieuws in de stad was, was Cor erbij en legde hij het vast. Hij fotografeerde vooral jeugdcultuur. Een andere bijzondere fotograaf in de collectie is Jacob Olie, een positieve fotograaf die trots is op Amsterdam. Dit is goed terug te zien in zijn foto’s: er wordt steeds weer een ‘gevoel van Amsterdam’ vastgelegd.

Amsterdam is door de tijd heen gefotografeerd, zo bijvoorbeeld ook in de Gouden Eeuw. De stad groeit enorm, onder andere door immigranten die een nieuw bestaand wilde opbouwen in Amsterdam nadat ze zagen hoe goed het ging met onder andere de handel. Wat betreft de relatie tussen vroeger en nu: er is in het Amsterdam van nu veel terug te zien van wat er in die tijd ontstaan is. Dit laat de Schatkamer goed zien in een animatie van hoe Amsterdam in de Gouden Eeuw groeide: aanleg van straten, graven van grachten, bouwen van huizen. “Als je die animatie gezien hebt dan weet je alles!” Aldus conservator Erik Schmitz.

Zo goed dat het ging met Amsterdam in de Gouden Eeuw, zo slecht ging het in de 18e eeuw. De handel was ingestort en de stad kende veel armoede. Veel kinderen werden te vondeling gelegd met een briefje erbij waarop de naam van het kind stond en tot welke religie hij of zij gedoopt was. De Schatkamer bevat een vitrine vol met dat soort briefjes. Hierdoor wordt er een beeld geschetst van hoe arme mensen toch even op hun manier kunnen uitleggen waarom ze hun kind te vondeling legden. Ook de negatieve tijden van de Tweede Wereldoorlog worden gerepresenteerd in het museum, met verschillende kenmerkende museumstukken die de periode van Amsterdam tijdens WO2 laten zien.

 

  • Ontdek:

  • 3 video's

  • 24 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Mini-docu: De Schatkamer

Stadsarchief Amsterdam

Vijzelstraat 32

1017 HK Amsterdam

+31 (0)20 25 11 511

info@stadsarchief.amsterdam.nl

 

Openingstijden

Maandag: gesloten

Dinsdag: 10:00 – 17:00

Woensdag: 10:00 – 17:00

Donderdag: 10:00 – 17:00

Vrijdag: 10:00 – 17:00

Zaterdag: 12:00 – 17:00

Zondag: 12:00 – 17:00