U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd

Ontmoet Rembrandt

Rijksmuseum | 09 januari 2019 t/m 09 januari 2019 | geweest

Mini-docu: Ontmoet Rembrandt

Rembrandt van Rijn was een van de grootste schilders allertijden. Maar hoe zat het eigenlijk met deze schilder? Waarom was zijn werk vernieuwend? In deze mini-docu leer je meer over zijn werk en leven.

Veel zelfportretten

Toen Rembrandt 21 jaar was, maakte hij een van zijn eerste zelfportretten. Hij heeft zichzelf zo’n 80 keer geschilderd, getekend en geëtst. Maar waarom schilderde hij vooral zichzelf? Een belangrijke reden hiervoor, was dat het gebruik van modellen veel duurder was. Daarnaast deed hij dit in het begin vooral om te blijven oefenen met houdingen, emoties en uitdrukkingen. En om te kunnen experimenteren met kleding, licht en verschillende schilder- en tekentechnieken. Het bijzondere gebruik van licht is ook een van de kenmerken waar Rembrandt bekend om staat.

 

Is het kennen van Rembrandts levensverhaal nodig om zijn werk mooi te vinden? Dat niet per se, maar het draagt wel bij aan het beter kunnen begrijpen van zijn werken. Hij kreeg veel opdrachten van rijke burgers en was de meest gevraagde portretschilder van Amsterdam. Rond 1640 kreeg Rembrandt zijn grootste opdracht.

 

De Nachtwacht

De opdracht was het schilderen van een groepsportret van de schutterij van Amsterdam. Dit schuttersstuk is bekend geworden als De Nachtwacht. En natuurlijk deed Rembrandt dit op zijn eigen bijzondere manier. Waar schuttersstukken normaal gesproken mensen in hetzelfde licht en op dezelfde hoogte afbeeldden, pakte Rembrandt het totaal anders aan. Vol beweging en schaduwen. Er is genoeg te ontdekken in deze grote schildering. Wist je dat Rembrandt zichzelf ook in De Nachtwacht heeft verwerkt?

 

Bekijk De Nachtwacht eens goed bij een bezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam en ontdek wat er allemaal te zien is in dit mooie werk. Wil je alvast een voorproefje? Bekijk dan ook de video’s op onze site.

  • Ontdek:

  • 2 video's

  • 0 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Mini-docu: Ontmoet Rembrandt

Rijksmuseum
Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam

+31 (0) 20 6747 000

Openingstijden

Maandag: 9.00 – 17.00
Dinsdag: 9.00 – 17.00
Woensdag: 9.00 – 17.00
Donderdag: 9.00 – 17.00
Vrijdag: 9.00 – 17.00
Zaterdag: 9.00 – 17.00
Zondag: 9.00 – 17.00