U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd

Museum Prinsenhof Delft ‘Willem van Oranje is hier’

Museum Prinsenhof Delft | 19 oktober 2018 t/m 19 oktober 2018 | geweest

Mini-docu: ‘Willem van Oranje is’

Tijdens de tentoonstelling ‘ Willem van Oranje is hier’ maak je kennis met Willem van Oranje als politicus en familieman. Je duikt het leven in van een van de belangrijkste politicus uit de Nederlandse geschiedenis. Leer over zijn leven en zijn tragische dood in Museum Prinsenhof Delft.

Breng een bezoekje aan Museum Prinsenhof Delft en geniet van de tentoonstelling ‘Willem van Oranje is hier’. Het is dit jaar precies 450 jaar geleden dat de 80 jarige oorlog begon en ter gelegenheid daarvan is deze tentoonstelling georganiseerd. Tijdens de tentoonstelling wandel je door verschillende ruimtes en elke ruimte brengt zijn eigen aandeel en verhaal over het leven van Willem van Oranje. Leer Willem kennen als politicus en familieman.

Verschillende ruimtes

De belangrijkste ruimte is eigenlijk het hele gebouw zelf. Gebouwd in 1400 als klooster voor zusters van welgestelde huizen. Deze was aan Willem gegeven als reactie op de Opstand in 1566, maar de zusters mochten er blijven wonen tot hun dood. Loop verder en je komt in een kamer vol teksten. Deze kamer is waarschijnlijk de kamer geweest waar Willem van Oranje zijn apologie heeft geschreven. Deze schreef hij als verdediging tegen het banedict dat door Filips II was geschreven. De apologie werd een bestseller en is vertaald in verschillende talen.

Familie

Wandel verder en ga een ruimte binnen met verschillende familieportretten. Hier hangen bijvoorbeeld zijn derde vrouw ‘Charlotte Bourbon’ en zijn dochtertje ‘ Louise Juliana’. Beide woonde bij hem aan het hof en Louise Juliana is hier zelfs geboren. Helaas stierf Charlotte de Bourbon zes jaar na de geboorte van Louise Juliana. Zij stierf als slachtoffer van een mislukte aanslag op haar man Willem van Oranje. Willem van Oranje stierf zelf twee jaar later alsnog.

De werkkamer

Boven aan de trap vind je de werkkamer van Willem van Oranje. Hier vind je een reflectie op de vraag wat de betekenis is van Willem van Oranje? Waarom is hij vader des vaderlands? Is dit terecht? Hier kun je dus zelf op reageren en als je door loopt naar de laatste ruimte kun je reageren op een aantal stellingen over Willem van Oranje. Geef je mening en denk na over Willem van Oranje en Nederland zelf.

De kogelgaten

Stop tenslotte ook nog even bij een van de populairste punten van het museum ‘ De kogelgaten’. Dit is de crime scene waar Willem van Oranje is doodgeschoten door Balthasar Gerards. Balthasar had zich onder valse voorwendselen bij de prins aangemeld. Hier deed hij net alsof hij protestants was en Willem van Oranje wilde helpen. Inmiddels weten we dat hij Willem van Oranje juist wilde vermoorden.

  • Ontdek:

  • 2 video's

  • 6 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Mini-docu: ‘Willem van Oranje is’

Sint Agathaplein 1
2611 HR
Delft
(015) 260 23 58
info-prinsenhof@delft.nl

Openingstijden

Maandag: Gesloten
Dinsdag: 11.00-17.00
Woensdag: 11.00-17.00
Donderdag: 11.00-17.00
Vrijdag: 11.00-17.00
Zaterdag: 11.00-17.00
Zondag: 11.00-17.00