U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd

Pareltje: Museum Palthehof

Museum Palthehof | 03 augustus 2018 t/m 03 augustus 2018 | geweest

Mini-docu: Museum Palthehof

In deze mini-docu vertelt conservator Gees Bartels over de geschiedenis van het wonen en werken in Nieuwleusen.

Museum Pathehof – vernoemd naar Jan Arend Palthe – staat vol voorwerpen die relevant zijn voor de geschiedenis van de bevolking van Nieuwleusen: hoe heeft men hier gewoon, geleefd en gewerkt? Dit kunnen bezoekers te weten komen door een bezoekje te brengen aan museum Pathehof. Het museum in zó ingericht dat men bijna letterlijk terug gaat in de tijd: door het bezichtigen van de huiskamer, het schooltje, het keukentje, met alle voorwerpen op de juiste plaats, krijgen de bezoekers een beeld van (hun eigen) geschiedenis.

Om een voorbeeld te noemen: het museum presenteert hoe men vroeger in Nieuwleusen handel dreef via de verkoop van turf. Nieuwleusen ligt op de rand van het hoogveen. In het voorjaar begonnen de mannen met het uitgraven van sloten en kanalen waardoor het water uit het hoogveen (wat soms wel 3 meter hoor was!) kon wegstromen. Wat overbleef was turf. Deze turf werd in gestoken en in blokken neergezet om te drogen. In de herfst werd de turf via schepen afgevoerd naar steden, waar het gebruikt werd als brandstof.

Omdat alles in Nieuwleusen op loopafstand moest zijn, stond het dorpje vol bakkerijen, schoenmakerijen, kappers, barbieren. Deze beroepen zijn in Nieuwleusen inmiddels uitgestorven. Wanneer een winkel of bedrijf opgeheven werd, werd het museum de inventarissen aangeboden. Dit is voor het museum natuurlijk erg interessant!

In het huishouden had de vrouw een heel belangrijke rol: zij moest voor het eten zorgen, de kachel moest branden, het huis moest schoon blijven, kleding moest gemaakt worden. Het was dus een druk leven!

Naast het museum ligt een begraafplaats daterend uit 1866. Hier liggen complete generaties begraven. Aan de jaartallen op de grafstenen is te zien dat men vroeger veel minder oud werden. De twee voornaamste redenen hiervoor waren het feit dat men bepaalde ziektes nog niet goed kon bestrijden, en dat men zo hard moest werken waardoor het lichaam eerder begon te slijten.

Het museum, gelegen midden in de natuur maar wel bij de kern van het dorp, laat bezoekers ervaren hoe men vroeger leefde van de producten van het land en hoe de ambachten uitgevoerd werden. Zo had men met elkaar een samenleving waar men kon genieten van eigen verdiensten met eigen producten.

  • Ontdek:

  • 3 video's

  • 11 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Mini-docu: Museum Palthehof

Museum Palthehof
Westeinde 3
7711 CH  Nieuwleusen
Telefoon: 0529 485 255
E-mail: info@palthehof.nl

Openingstijden

In de wintermaanden is het museum gesloten met uitzondering van Tweede Kerstdag.

Maandag: gesloten

Dinsdag: gesloten

Woensdag: 13.30 – 17.00 uur
Donderdag: 13.30 – 17.00 uur
Vrijdag: 13.30 – 17.00 uur
Zaterdag: 13.30 – 17.00 uur

Zondag: gesloten