U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd

Ontdek Museum De Buitenplaats

Museum De Buitenplaats | 18 oktober 2018 t/m 18 oktober 2018 | geweest

Mini-docu: Bekijk Museum De Buitenplaats

Bij een bezoekje aan Museum De Buitenplaats maak je een unieke reis langs de ontwikkelingen van de figuratie in de kunst.

Het Nijsinghhuis

Onze reis begint bij Jos en Janneke van Groeningen, de oprichters van het museum. Zij lieten het 17e eeuwse Nijsinghhuis renoveren. Na de renovatie lieten Jos en Janneke het huis beschilderen door Noordelijke figuratief werkende kunstenaars. Hierdoor ontstond er een sprookjesachtig huis vol beschilderde wanden. Een van de kunstenaars wiens werk in het huis te bewonderen valt is Matthijs Röling. In zijn Blauwe Kamer ontdek je steeds weer nieuwe dingen op de wanden: van een grijze olifant tot een Egyptische gier. Of bekijk het prachtige Naturaliënkabinet dat beschilderd werd door Clary Mastenbroek.

Museumpaviljoen

Het museumpaviljoen werd ontworpen door architectenbureau Alberts & Van Huut. Zij ontwierpen een organisch paviljoen dat opging in de omgeving. De met sedum begroeide, aflopende daken gaan vloeiend over in de museumtuin.

In het museumpaviljoen organiseert Museum De Buitenplaats jaarlijks vier verschillende tentoonstellingen. Hierbij richten ze zich op hedendaagse kunst waarin figuratie een rol speelt, werk op papier, tuinarchitectuur en de wederzijdse beïnvloeding van kunst en natuur. De tentoonstelling Planten op reis is een goed voorbeeld van het laatste thema. In de expositie ontdek je de spannende verhalen achter hoe planten in een land terecht zijn gekomen. Ooit zijn deze planten meegenomen door plantenverzamelaars. Wat hebben ze meegemaakt en hoe zijn ze in dit land terecht gekomen? Verschillende gerenommeerde botanisch kunstenaars hebben prachtige tekeningen van de planten gemaakt. Aanleiding voor de tentoonstelling was de tuin van het museum. Ook hier zijn verschillende uitheemse planten te vinden uit bijvoorbeeld China, Japan, Chili en de Himalaya.

De tuin van Museum De Buitenplaats

Als laatste had Janneke van Groeningen een grote passie voor tuinen. Dankzij haar passie is er nu een prachtige tuin rondom Museum De Buitenplaats. Janneke van Groeningen is samen met landschapsarchitect J’ørn Copijn en tuinarchitect Charlotte Korthals aan de slag gegaan. Wandel de tuinen door en bezoek de verschillende gedeeltes: de dwaaltuin, vijvertuin of de historische appelhof. Wist je dat in de historische appelhof nog de 21 oorspronkelijk appelrassen terug te vinden zijn uit 1716?

  • Ontdek:

  • 2 video's

  • 17 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Mini-docu: Bekijk Museum De Buitenplaats

Hoofdweg 76
9761 EK Eelde

info@museumdebuitenplaats.nl

050 30 95 818

 

Openingstijden

Maandag: Gesloten

Dinsdag: 11:00-17:00

Woensdag: 11:00-17:00

Donderdag: 11:00-17:00

Vrijdag: 11:00-17:00

Zaterdag: 11:00-17:00

Zondag: 11:00-17:00