U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd

De collectie van Kasteel De Haar

Kasteel De Haar | 14 juni 2018 t/m 14 juni 2018 | geweest

Mini-docu: Kasteel de Haar

Kasteel de Haar is één van de meeste luxueuze kastelen van Nederland. Dwaal rond in meer dan 200 zalen en vertrekken en ontdek hoe er werd geleefd.

Kasteel de Haar

De geschiedenis van Kasteel de Haar gaat terug tot in de 14e eeuw. Het kasteel bestond toen uit niets meer dan een uit de kluiten gewassen woontoren. Het huidige kasteel staat er minder lang. In 1892 lieten baron Étienne van Zuylen en zijn vrouw Hélène de Rothschild het herbouwen. Hiervoor werd niemand minder dan Pierre Cuypers ingeschakeld: de architect van het Rijksmuseum en station Amsterdam Centraal. Cuypers plaatste het nieuwe kasteel, dat hij in neogotische stijl ontwierp, pal bovenop de ruïnes van het oude kasteel. De bouwde duurde vanaf 1892 ruim twintig jaar. Kasteel de Haar bleef nog lange tijd in handen van de familie van Zuylen. In 2000 werd het eigendom van Stichting Kasteel de Haar en in 2012 kwam ook de grote kunstcollectie van De Haar erbij. Het kasteel is nu open voor bezoekers, die een kijkje kunnen nemen in de ruim 200 kamers en vertrekken van het luxueuze kasteel.

Prestige en luxe

De Haar was tijdens haar herbouw één van de meest luxueuze gebouwen van Nederland. Er was destijds zelfs meer rijkdom en luxe dan in het koningshuis. Een korte blik in de indrukwekkende hoofdhal en balzaal maakt dit wel duidelijk. Er waren bovendien vele voorzieningen die voor die tijd zeer kostbaar waren. Warm én koud stromend water, elektriciteit, een centrale verwarming en zelfs een personenlift, zijn slecht een hand vol aan faciliteiten die De Haar tot haar beschikking had. Zelfs voor het personeel was alles goed geregeld. Ze hadden een eigen verdieping die ook was aangesloten op alle faciliteiten van De Haar. Nu zijn de personeelsruimtes onderdeel van de expositie ‘Verborgen Kamers’, waarin het bijzondere leven van het personeel in De Haar wordt uitgelicht.

Beroemde vrienden

In de jaren dat de familie Van Zuylen in De Haar woonde ontstond de septembertraditie. De familie had een hoop vrienden, die het allemaal wel eens leuk vonden om langs te komen bij de Haar. In 1901 kwam, bijvoorbeeld, Koningin Emma op bezoek. Na de oorlog werden deze bezoeken met name in de maand september gedaan. Extra personeel arriveerde al in augustus om voorbereidingen te treffen. Na de Tweede Wereldoorlog deed een lange reeks aan beroemde gasten mee aan de septembertraditie. Zo kwamen onder andere Brigitte Bardot, Gregory Peck, Roger Moore en Yves Saint Laurent genieten van de luxe van De Haar. Inmiddels woont de familie Van Zuylen niet meer op De Haar. De nazaten van baron Étienne hebben echter wel het recht om één maand per jaar op De Haar door te brengen, net als hun vroegere gasten.

In de mini-docu vertelt conservator Katrien Timmers meer over Kasteel de Haar en haar verleden.

  • Ontdek:

  • 2 video's

  • 10 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Mini-docu: Kasteel de Haar

Kasteel De Haar

Kasteellaan 1

3455 RR Haarzuilens

informatie@kasteeldehaar.nl

030-6778515

Openingstijden

Maandag: 11.00 – 17.00

Dinsdag: 11.00 – 17.00

Woensdag: 11.00 – 17.00

Donderdag: 11.00 – 17.00

Vrijdag: 11.00 – 17.00

Zaterdag: 11.00 – 17.00

Zondag: 11.00 – 17.00