U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd

Iran – Bakermat van de beschaving – Drents Museum

Drents Museum | 17 juni 2018 t/m 17 juni 2018 | geweest

Mini-docu: Iran – Bakermat van de beschaving

In de tentoonstelling Iran – Bakermat van de beschaving presenteert het Drents Museum meer dan 12.000 jaar geschiedenis. Meer dan tweehonderd objecten vertellen het verhaal van dit mooie land.

Iran – van nul tot nu

Meer dan 12.000 jaar geleden was Iran onderdeel van de Vruchtbare Halvemaan; een gebied in het Midden-Oosten waar mensen voor het eerst overgingen op landbouw en veeteelt. Het is het begin van een lange geschiedenis van koninkrijken en beschavingen. Één van de grootste en machtigste beschavingen die zich in Iran vestigde was het Perzische rijk. Niet voor niets is Perzië de alternatieve naam voor Iran. De Perzen waren geduchte tegenstanders van de Griekse stadstaten. In de Perzische oorlogen hadden de Grieken grote moeite om de Perzen buiten de grens te houden.

Vijf eeuwen later vormden de Parthen, de nieuwe dominante macht in Iran, een groot gevaar voor het Romeinse rijk. De oostgrens van het Romeinse rijk kwam daardoor nooit voorbij Iran. In de Middeleeuwen islamiseerde Iran. In die periode kon de cultuur ongelimiteerd verder ontwikkelen. Lange tijd wist het invloeden van buitenaf weg te houden. Zo is Iran nooit een Arabisch land geworden en wist de westerse wereld maar weinig invloed uit te oefenen over Iran. In 1979 vond de Iraanse revolutie plaats, waarna het land een Islamitische republiek werd.

De tentoonstelling Iran – Bakermat van de beschaving presenteert de hele geschiedenis van Iran. Met meer dan tweehonderd objecten wordt de geschiedenis van het land verteld. In de mini-documentaire introduceert conservator Vincent van Vilsteren je aan de grote collectie. Enkele bijzondere objecten worden uitgelicht en verder besproken. Veel van deze objecten zijn voor het eerst in Nederland en zelfs voor het eerst buiten Iran te zien. De samenwerking met het nationaal museum van Iran is hiervoor erg belangrijk.

  • Ontdek:

  • 2 video's

  • 14 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Mini-docu: Iran – Bakermat van de beschaving

Drents Museum

Brink 1

9401 HS Assen

0592-377 773

Openingstijden

Maandag: gesloten
Dinsdag: 11.00 – 17.00
Woensdag: 11.00 – 17.00
Donderdag: 11.00 – 17.00
Vrijdag: 11.00 – 17.00
Zaterdag: 11.00 – 17.00
Zondag: 11.00 – 17.00

In juli en augustus ook maandag geopend.