U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd

Het Markiezenhof

Het Markiezenhof | 01 november 2018 t/m 01 november 2018 | geweest

Mini-docu: Het Markiezenhof

In Bergen op Zoom vind je het prachtige Markiezenhof. Hier maak je kennis met een rijke geschiedenis en kom je erachter hoe belangrijk Bergen op Zoom was voor de Nederlandse geschiedenis.

 

Hofzaal en Stijlkamers

Het Markiezenhof heeft een prachtige Hofzaal en Stijlkamers. Hier ontdek je de rijke geschiedenis van de Heren en Markiezen die op het Markiezenhof verbleven hebben. De geschiedenis begint bij de bouw van het Markiezenhof in de 14e eeuw.
Helaas is er weinig over van het originele interieur. Wat wel origineel is in het Markiezenhof is de Christoffelschouw in de Hofzaal. Deze schouw is een ontwerp van Rombout Keldermans en is door vijf metselaars in elkaar gezet. Met deze schouw liet Heer van Bergen op Zoom, Jan III, zijn status zien. Op de schouw zie je zijn wapen en daar onder de keten van het Gulden Vlies. Jan III was lid van deze exclusieve ridderorde: de Orde van het Gulden Vlies.
Leer Jan III en de andere Heren en Markiezen kennen in de Stijlkamers.

Blauwe Zaal

Naast de Hofzaal kun je ook veel leren in de Blauwe Zaal. Hier maak je kennis met de geschiedenis van Bergen op Zoom als handelsstad en als vestingstad.
Bergen op Zoom ligt vlak aan de rivier de Schelde op het kruispunt van Holland, Zeeland en België. Deze rivier stroomt vanaf Noord-Frankrijk naar de Noordzee. Hierdoor kwamen handelaren automatisch langs Bergen op Zoom als ze onderweg waren naar een belangrijkere stad. In Bergen op Zoom vond twee keer per jaar de jaarmarkt plaats. Op die twee momenten veranderde Bergen op Zoom in een wereldberoemde stad. Handelaren van over de hele wereld kwamen naar Bergen op Zoom om te handelen. Er werd van alles verhandeld van specerijen tot metalen. Met name een roodgekleurd gebruiksaardewerk voor in de keuken maakte het stadje nog bekender.

Na de crisis in de 16e eeuw veranderde Bergen op Zoom in een vestingstad. Door de crisis kwamen velen in geldproblemen. Ditzelfde gebeurde in de 80 jarige oorlog en gooide roet in het eten voor de stad. De handel bleef maar de stad veranderde in een vestingstad en waardoor ze op een andere manier beroemd werd. Aan het eind van de 19e eeuw werd de vesting ontmanteld om ruimte te bieden aan de industrie en stadsuitbreiding. Door deze veranderingen werd het amusement belangrijker dan de handel tijdens de jaarmarkten. In het begin van de 20ste eeuw werden de jaarmarkten stopgezet. Hierdoor bleef alleen de voorjaars- en de najaarskermis over. De stad staat daardoor nu niet meer bekend als handelsstad maar als kermisstad.
Ga zelf op ontdekking uit in het Markiezenhof en geniet naast de vaste collectie ook van alle tijdelijke tentoonstellingen en activiteiten. Nieuwsgierig naar meer? Bekijk dan de video’s op de website.

  • Ontdek:

  • 2 video's

  • 0 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Mini-docu: Het Markiezenhof

Steenbergsestraat 8

4611 TE

Bergen op Zoom
00 31 (0) 164 277 077
markiezenhof@bergenopzoom.nl

Openingstijden

Maandag: Gesloten

Dinsdag: 11.00-17.00

Woensdag: 11.00-17.00

Donderdag: 11.00-17.00

Vrijdag: 11.00-17.00

Zaterdag: 11.00-17.00

Zondag: 11.00-17.00