U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd

Pareltje: Gerrit Valk’s Bakkerij- en IJsmuseum

Gerrit Valk's Bakkerij en IJsmuseum | 11 augustus 2017 t/m 11 augustus 2017 | geweest

Mini-docu: Gerrit Valk’s Bakkerij- en IJsmuseum

In deze mini-docu vertelt voorzitter Mannes Borkent over Gerrit Valk’s Bakkerij- en IJsmuseum. Ontdek de geschiedenis van het brood bakken en ijs maken.

In de jaren ’20 van de vorige eeuw begon de familie Valk een bakkerswinkel in Hellendoorn. Jarenlang verkochten zij brood, banket en ijs. Dit werd op de bakfiets rondgebracht. Hedendaags is de bakkerswinkel veranderd in het Bakkerij- en IJsmuseum en beschikt over 1000 vierkante meter aan gereedschappen, voorwerpen en machines, allemaal daterend uit de vroegere bakkerijen en ijsbereidingen. In het museum wordt er teruggegrepen naar het zeer handmatig bereiden van ijs, maar ook het massaproductieproces van brood en ijs – zoals wij dat vandaag de dag kennen – wordt uitgelicht. De combinatie van bakkerij en ijsbereiding maakt het museum uniek in Europa!

Broodmachines

De machines die bezoekers van het museum kunnen bezichtigen zijn oud, maar doen het nog steeds! Nog steeds wordt er vers brood gebakken met de oude ovens en machines. De aandrijving van de machines gaat wel wat anders: waar de machines vroeger aangedreven werden door stoom, worden ze hedendaags aangedreven met stroom. Door deze aandrijving door stoom kon men vroeger geautomatiseerd heerlijke koekjes en broden bakken.

Sukela huussie

Ook kunnen bezoekers het Sukela huussie bezoeken, wat Twents is voor ‘Chocola huisje’. Vroeger werd hier al chocola gemaakt, en de chocolaproductie bestaat hier nog steeds. In de zomer wordt er bijna elke dag chocola geproduceerd! Dit om de bezoekers te kunnen laten zien hoe bonbons en andere van chocola gemaakte lekkernijen gemaakt worden.

1, 2, 3, je proeft het zo… 

Het is ijs van caraco! Hoe ijs precies met machines gemaakt werd is goed te zien in het museum. De ijsmachines zelf staan er nog, en het stappenplan van ijsbereiding is zo goed te volgen. Overal is aan gedacht: de basis (boter, melk, suiker), ijsstokjes, bekertjes, caracona’s, en natuurlijk de echte oude ijskarren, die heel belangrijk waren voor de verkoop van ijs.

 

 

  • Ontdek:

  • 3 video's

  • 9 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Mini-docu: Gerrit Valk’s Bakkerij- en IJsmuseum

Gerrit Valk’s Bakkerij en IJsmuseum
Dorpstraat 49
7447 CN Hellendoorn
+31 (0) 548 65 48 48
Contact

 

Openingstijden

Maandag: 13:00 – 17:00
Dinsdag: 09:00 – 17:00
Woensdag: 09:00 – 17:00
Donderdag: 09:00 – 17:00
Vrijdag: 09:00 – 17:00
Zaterdag: 09:00 – 16:00

 

Het museum is geopend vanaf de eerste dinsdag in april t/m de laatste week herfstvakantie (eind oktober).