U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd

Frans Hals Museum – Collectie

Frans Hals Museum | 27 november 2018 t/m 27 november 2018 | geweest

Mini-docu: Frans Hals Museum – Collectie

Van veel schilders is er best wat informatie te vinden, maar bij Frans Hals is dat net even anders. Zijn leven is iets meer een mysterie. In deze mini-docu vertelt Ann Demeester meer over wat er wél bekend is over deze Hollandse meester.

Belangrijke band met Haarlem

Waar Frans Hals is geboren en wanneer, dat is niet helemaal bekend. Wat we wel weten is dat hij op een jonge leeftijd naar Haarlem is verhuisd met zijn ouders, en dat hij de stad nooit meer heeft verlaten. In Haarlem ging hij in de leer bij een oude meester en zette een eigen atelier op. Hij had in totaal zo’n 13 kinderen en trouwde twee keer. Maar meer is er dan ook niet echt bekend over het leven van Frans Hals.

 

Losse ruwe schilderstijl

Zijn schilderstijl was erg los en ruw. Van dichtbij lijken zijn werken soms nogal chaotisch. Sta je voor zijn werk? Neem dan eens een stapje terug. Wanneer je van iets verderaf naar zijn schilderijen kijkt, lijken ze juist erg realistisch. Wat hij deed werd in zijn tijd als revolutionair gezien. Hij schilderde anders dan de andere schilders van zijn tijd. In plaats van schilderijen te ensceneren lijken zijn werken meer op spontane fotomomenten. Een bekend voorbeeld hiervan is de opdracht die hij kreeg om de schutters uit Haarlem af te beelden. In de mini-docu word je langs dit schilderij meegenomen, die te bewonderen is in het Frans Hals Museum in Haarlem. Het is een rommelige chaos, maar dit zorgt er juist voor dat het levendig en hedendaags lijkt. Sommige schutters op het doek kijken elkaar aan, en met sommige blikken maak je direct oogcontant. Nog iets anders wat Frans Hals anders deed, was dat hij ook de normale mens schilderde, en niet alleen de elite van de samenleving van toen.

 

Zijn werk was dus duidelijk anders dan dat van zijn tijdgenoten. Ondanks dat we niet zo veel weten over de schilder zelf, zijn er veel interessante dingen op te merken aan zijn revolutionaire werken. Meer horen over Frans Hals, zijn band met Haarlem, en zijn schilderstijl? Bekijk dan deze mini-docu in 4K!

  • Ontdek:

  • 2 video's

  • 11 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Mini-docu: Frans Hals Museum – Collectie

HOF
Groot Heiligland 62
2011 ES

Haarlem

HAL
Grote Markt 16
2011 RD

Haarlem

023-5115775
meet@franshalsmuseum.nl

Openingstijden

Maandag: Gesloten

Dinsdag: 11.00-17.00

Woensdag: 11.00-17.00

Donderdag: 11.00-17.00

Vrijdag: 11.00-17.00

Zaterdag: 11.00-17.00

Zondag: 12.00-17.00