U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd

Beauty of the Battle – Door de ogen van… Kader Abdolah

CODA | 30 september 2018 t/m 30 september 2018 | geweest

Mini-docu: Door de ogen van… Kader Abdolah

In deze mini-docu ga je langs in CODA Museum Apeldoorn en word je meegenomen in het verhaal van de auteur Kader Abdolah.

Van Iran naar Nederland

Kader Abdolah groeide op in Iran. Door een ontwikkeling in de jaren 80, was een monarchie die 2500 jaar bestond opeens weg. Tijdens de revolutie schreef hij voor een ondergronds blad. Veel van de mensen waarmee hij werkte zijn geëxecuteerd, gearresteerd of gevlucht. En zelf is hij ook gevlucht. Hij kwam terecht in een asielzoekerscentrum in Apeldoorn. Een tijd had hij het idee te hebben gefaald, maar een Perzisch gezegde bleef hem altijd bij. ‘Hoe dieper je valt, hoe dichter je bij goud terecht komt.’ Hij kwam overeind, en ging op zoek naar goud. Voor Kader Abdolah lag goud in de Nederlandse taal. Deze nieuwe taal had hij ook nodig om de zwaarte te verlichten. Vanuit zijn geboorteland nam hij pijn mee, maar hij heeft in de vorm van boeken plezier teruggegeven.

 

Een Perzisch tapijtje

Bij een bezoek aan CODA, museum, bibliotheek en archief, is Kader Abdolah gevraagd zelf iets mee te nemen. Het voorwerp dat hij heeft meegenomen is een tapijtje, dat hij ooit zag liggen op een markt in Apeldoorn. Toen hij het zag liggen kreeg hij meteen tranen in zijn ogen. Op het tapijtje zijn Iraanse nomaden afgebeeld, die uit de bergen komen waar Abdolah zelf ook vandaan komt. De schoonheid van het land, wil hij graag terugbrengen naar Apeldoorn. Het is nu dan ook onderdeel van de tentoonstelling ‘Beauty of the Battle’, die te zien is in CODA Museum in Apeldoorn.

 

Beauty of the Battle

In de tentoonstelling ‘Beauty of the Battle’, die te zien is t/m 3 februari 2019, worden de grenzen van haat en liefde, gevaar en schoonheid verkend. Het is een presentatie die schilderkunst, beeldhouwkunst, videokunst, performancekunst, installaties en dans verbindt. Geweld of gevechten worden in deze tentoonstelling verbeeld, maar wel in een andere vorm dan die we van de media gewend zijn.

Benieuwd naar het tapijtje, de tentoonstelling ‘Beauty of the Battle’ en het verhaal van Kader Abdolah? Bekijk dan deze mini-docu.

  • Ontdek:

  • 2 video's

  • 6 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Mini-docu: Door de ogen van… Kader Abdolah

CODA Apeldoorn

Vosselmanstraat 299

7311 CL Apeldoorn

(055) 5268400

Openingstijden

Maandag: gesloten
Dinsdag: 10.00 – 17.30
Woensdag: 10.00 – 17.30
Donderdag: 10.00 – 17.30
Vrijdag: 10.00 – 17.30
Zaterdag: 10.00 – 17.30
Zondag: 13.00 – 17.30