U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd

Sieraden – Makers & Dragers in het Afrika Museum

Afrika Museum | 13 oktober 2018 t/m 13 oktober 2018 | nu

Mini-docu: Sieraden – Makers & Dragers

In de nieuwe tentoonstelling ‘Sieraden – Makers & Dragers’ toont het Afrika Museum een unieke collectie van ruim 700 sieraden. Laat je inspireren door de makers en dragers van deze sieraden en ga vervolgens zelf creatief aan de slag in de werkplaats.

Inspiratie voor hedendaagse kunstenaars

Sieraden bestaan er in alle soorten, maten en kleuren. Wat echter vaak onderbelicht blijft, zijn de makers en ontwerpers van deze sieraden. In de tentoonstelling ‘Sieraden – Makers & Dragers’ maak je daarom kennis met verhalen van sieradenmakers uit het verleden én het heden. De traditionele technieken en materialen waarmee sieraden door de eeuwen heen werden gemaakt zijn daarbij vaak een grote inspiratiebron voor hedendaagse ontwerpers. De ringen van Johanna Dahm laten bijvoorbeeld een grote waardering zien voor de traditionele gietmethode die zij van een Asante meestergoudsmid uit het West-Afrikaanse Ghana heeft geleerd. Andere ontwerpers geven een eigen hedendaagse draai aan eeuwenoude technieken, zoals de Italiaanse kunstenaar en wetenschapper Giovanni Corvaja. Met behulp van een microscoop heeft hij in zijn laboratorium de maaktechniek van het trekken van heel dunne gouden draden verder ontwikkeld.

 

Een liefdesbrief als sieraad

Geen materiaal blijft dus door de eeuwen heen ongebruikt en de betekenis van een sieraad is vaak gebonden aan een bepaalde regio of cultuur. Zo ontdek je in de tentoonstelling hoe jonge vrouwen uit Afrika wel een heel bijzondere manier gebruikten om hun bewondering voor een man te laten blijken. Van kralen maakten zij liefdesbrieven die de mannen vervolgens vol trots om hun nek hingen. Een mooi contrast met de papieren liefdesbrief die in westerse landen vaak in het geheim wordt bewaard.

 

De werkplaats

Geïnspireerd door de pracht en praal die deze tentoonstelling rijk is, kun je vervolgens zelf aan de slag in de werkplaats. Ontvang jouw unieke set materialen en probeer de verschillende maaktechnieken uit. Wals, rijg, boor, en stempel: in de tentoonstelling ‘Sieraden – Makers & Dragers’ ontdek je op interactieve wijze hoe het is om vanuit bepaalde materialen een geheel eigen sieraad te ontwerpen.

  • Ontdek:

  • 2 video's

  • 5 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Mini-docu: Sieraden – Makers & Dragers

Afrika Museum

Postweg 6

6571 CS

Berg en Dal

088 – 0042 800

Openingstijden

Maandag: Gesloten

Dinsdag: 10.00-17.00

Woensdag: 10.00-17.00

Donderdag: 10.00-17.00

Vrijdag: 10.00-17.00

Zaterdag: 10.00-17.00

Zondag: 10.00-17.00