Volksbuurtmuseum

Bekijk de trailer van 1 minuut & krijg een preview.

Volksbuurtmuseum

Bij het Volksbuurtmuseum in Utrecht ontdek je alles over volksbuurten. Je ziet hier schilderijen, modellen en voorwerpen die te maken hebben met volksbuurten.

Het Nederlands Volksbuurtmuseum is de enige van zijn soort in Nederland. Het museum besteed aandacht aan de stadsgeschiedenis en aan de dagelijkse geschiedenis van de ‘gewone man’ uit de 19e en 20e eeuw.

Wat is er te zien bij het Volksbuurtmuseum?

Het museum is gewijd aan historsche volksbuurten. Door het algemene en nationale thema richt het museum zich tot een groot publiek, ook buiten Utrecht. Het Hoofdthema is niet tijd- of plaatsgebonden waardoor het museum geen vast historische periode of locatie behandeld.

Je ziet hier schilderijen, modellen en voorwerpen die allemaal te maken hebben met volksbuurten. Maak kennis met het leven in een wijk zoals Wijk C. Zie hier een oude boterpers, politie-uitrusting, schilderijen en meer die een goed beeld geven van deze wijk.

De historische volksbuurt, zoals bijvoorbeeld Wijk C, is nergens meer in West-Europa te vinden. De oude volksbuurt had andere trekken dan volksbuurten van vandaag de dag, zo was er een gemêleerde bevolking en waren ze voor een grootdeel zelfvoorzienend. Veel overeenkomsten zijn oude arbeiderswijken en multiculturele wijken. Ook zij de huisjes klein en zijn de bewoners afhankelijk van wedekerige hulp. Ook hebben ze meer binding met de buurt. Ze hechten veel waarde aan familiebanden, de buurt en gelijkheid.

Neem met het online archief alvast een tour door de collectie en bezienswaardigheden van het Volksbuurtmuseum. Je kunt hier zoeken op familienamen, straten, clubs en verenigingen uit Wijk C.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

  • Ontdek:

  • 4 video's

  • 21 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Volksbuurtmuseum

Volksbuurtmuseum

Waterstraat 27 – 29
3511 BW  Utrecht

 

030 – 231 82 92

info@volksbuurtmuseum.nl

Openingstijden

Maandag: Gesloten
Dinsdag: 11.00 – 17.00
Woensdag: 11.00 – 17.00
Donderdag: 11.00 – 17.00
Vrijdag: 11.00 – 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: 11.00 – 17:00