U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd
f

Veenpark

| 07 september 2018 t/m

Commentaar (2)
0.0

Beoordeel als eerste
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

2 reacties op "Veenpark"

  1. Derk Cools schreef:

    Doet me deugd dit te zien. Ooit gaf het ministerie van Economische Zaken subsidie voor de oprichting van het museum; in het kader van regionaal beleid. Ik mocht de opening verrichten en kreeg een grote spade. Ik woon intussen op Curacao al jaren. Zo klein is de wereld geworden. Succes. Met vr groet Derk Cools

  2. j.t.fernhout@icloud.com schreef:

    Mooi museum dat ik als kleinzoon van een turfschipper die turf o.a. naar de dakpannenfabrieken in Alphen a/d Rijn vervoerde zeer kan waarderen. Hij ging echter niet over het IJsselmeer zoals ik hoorde vertellen maar natuurlijk over de Zuiderzee. Succes met dit stuk erfgoed uit onze geschiedenis.

Geef een reactie

Veenpark

Tijd om de geschiedenis in te gaan in het grootste museum van Nederland; Veenpark! In dit openluchtmuseum maak je te voet, met de boot, of zelfs met de trein een lange reis door de geschiedenis.

Deze video’s zijn mede mogelijk gemaakt dankzij de Provincie Drenthe en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Op reis

De vaste expositie Veenomenale Hondsrug is het perfecte startpunt van je route. Hier wordt het verhaal verteld van het turfland langs de Hondsrug, waardoor je goed voorbereid op pad kan.
Naast ruim 100 hectare wilde natuur telt het Veenpark twee museumdorpen. In plaggenhuttendorp Aole Compas hebben de pioniers zich gevestigd op het verende veen. Zij verdienen de kost als boekweitboeren. Nabij gelegen ligt een oude veenput, die nog tot in de jaren ’60 van de vorige eeuw werd gebruikt. Nu is het één van de laatste veenputtun van Nederland die nog wordt gebruikt (voor demonstraties). Verderop ligt een tweede dorpje; Bargermond. Dit is een Drents-Gronings veenkoloniaal dorp uit de periode 1900 tot 1966. Dit dorp ontstond doordat kleine nederzettingen langs kruispunten in het water naar elkaar toe groeiden.
Genoeg van de buitenlucht? Kom even naar binnen bij een van de opvallendste gebouwen van het park, waar een bijzonder museum is gevestigd. In het Harmoniummuseum staat een collectie harmoniums opgesteld. Jan Vos verzamelde er al meer dan 250 bij elkaar.

Voor de hele familie en meer!

Naast de rijke geschiedenis heeft het museum ook veel activiteiten voor jong en oud. Kies uit verschillende vaartochten waarbij je goed kunt zien hoe de kanalen zijn aangelegd. Dit kan onder begeleiding van een schipper, maar je mag ook op eigen houtje met een sloep ervandoor. Ook voor de zangvogels is er een mogelijkheid om mee te zingen in één van de koren van het Harmonium Museum. Als laatste kun je ook nog genieten van heerlijke Drentse specialiteiten. Geniet van een heerlijke Drentse koffietafel en van verschillende soorten stoete, zo eindig je de dag met een volle buik!

  • Ontdek:

  • 2 video's

  • 0 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Veenpark

Berkenrode 4
7884 TR
Barger-Compascuum
0591-324444
info@veenpark.nl

Openingstijden

Maandag: 10.00-17.00

Dinsdag: 10.00-17.00

Woensdag: 10.00-17.00

Donderdag: 10.00-17.00

Vrijdag: 10.00-17.00

Zaterdag: 10.00-17.00

Zondag: 10.00-17.00

Van 28 oktober tot 30 maart is het Veenpark gesloten.