U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd
f

Ontmoet Van Gogh

| 23 november 2018 t/m

Commentaar (0)
5.0

2 keer beoordeeld
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "Ontmoet Van Gogh"

Geef een reactie

Ontmoet Van Gogh

Vincent van Gogh, een van de bekendste Nederlandse schilders. Veel mensen kennen zijn werk, maar wat is nou eigenlijk zijn levensverhaal?

Brabant en De aardappeleters

Op 30 maart 1853 werd Vincent geboren in Zundert. Met zijn gezin maakte hij hier regelmatig wandelingen door de natuur, wat de basis legde voor zijn liefde voor de natuur. Jaren later, na verschillende baantjes te hebben gehad in Nederland en in het buitenland, eindigde hij in 1881 weer bij zijn ouders in Brabant. Hier oefende hij met tekenen. Na het overlijden van zijn vader in 1885, ging hij in zijn aterlier wonen en begon hij aan het donkere werk de aardappeleters. Om zich volledig te kunnen focussen op het kunstenaarschap, kreeg hij financiële steun van zijn broer Theo.

 

Parijs en lichte tinten

Vincent verliet later dat jaar Nederland, en keerde niet meer terug. In Parijs maakte hij kennis met kleurrijke werken, wat hem inspireerde om ook met lichte tinten aan de slag te gaan. Ook ontwikkelde hij een eigen manier van schilderen, met korte penseelstreken. De stad was voor hem te druk, dus hij vertrok in 1888 naar Arles in de Provence.

 

Het ‘gele huis’ en het oor-incident

Het heldere licht en de kleuren in Arles inspireerde hem. Hij huurde hier een geel huis, met het idee om hier met meerdere kunstenaars te gaan wonen en schilderen. Uiteindelijk kwam alleen Paul Gauguin. Ze discussieerden veel en de spanningen liepen op. Gauguin dreigde te vertekken, en Vincent’s reactie hierop was dat hij hem bedreigde met een scheermes. Die gebruikte hij later die avond om een stuk van zijn oor af te snijden.

 

Saint-Paul-de-Mausole in Saint-Rémy

Toen Vincent uit het ziekenhuis kwam na het oor-incident, ging het wisselend met zijn gezondheid. Uit angst voor een nieuw voorval liet hij zich vrijwillig opnemen in de inrichting Saint-Paul-de-Mausole in Saint-Rémy. Hij voelde zich goed en schilderde hier ook veel. Het leek allemaal beter te gaan met zijn gezondheid, maar de onzekerheid over de toekomst en zijn ziekte werden hem te zwaar. In 1890 pleegde hij zelfmoord, en overleed op 29 juli dat jaar aan zijn verwondingen.

 

Pas na zijn dood werd zijn werk steeds meer en meer gewaardeerd. In 1973 opende het Van Gogh Museumin Amsterdam, waar je zijn mooie werken kunt bekijken. Meer weten over het leven van Van Gogh? Bekijk de video’s op de site en bezoek het museum.

  • Ontdek:

  • 2 video's

  • 12 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Ontmoet Van Gogh

Van Gogh Museum

Museumplein 6

1071 DJ Amsterdam

+31 (0)20 570 5200

Openingstijden

Maandag: 09:00 – 17:00

Dinsdag: 09:00 – 17:00

Woensdag: 09:00 – 17:00

Donderdag: 09:00 – 17:00

Vrijdag: 09:00 – 21:00

Zaterdag: 09:00 – 17:00

Zondag: 09:00 – 17:00