U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd
f

Touwmuseum Oudewater – Collectie

| 29 januari 2018 t/m

Commentaar (0)
5.0

1 keer beoordeeld
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "Touwmuseum Oudewater – Collectie"

Geef een reactie

Touwmuseum Oudewater – Collectie

Bij het Touwmuseum in Oudewater zie je in de oude baanschuur hoe touw werd opgeslagen, hoe het werd gemaakt en nog veel meer. Je ontdek alles over touw.

Deze video’s zijn mede mogelijk gemaakt dankzij de bijdrage van de Provincie Utrecht.

Touwmuseum Oudewater

Touwmuseum Oudewater werd opgericht in de oude baanschuur waar vroeger hennep, garens, sleden en spintollen werden opgeslagen. Touw is ontzettend belangrijk geweest in onze geschiedenis en komt vandaag de dag nog steeds veel terug. Bedenk je maar eens wat we allemaal zonder touw niet hadden kunnen doen. Toch weten weinig mensen hoe touw eigenlijk wordt gemaakt. Dit kun je zien in het museum.

In het museum kun van alles zien, lezen en leren over touw. Al sinds voor de Middeleeuwen wordt er in Oudewater touw gemaakt van hennep. En nee, het is niet hetzelfde soort hennep als de hennep die gerookt kan worden.

In het museum kun je met eigen ogen zien hoe touw wordt gemaakt. Er zijn afbeeldingen en tekeningen die laten zien hoe een plant wordt omgezet in garen. Vervolgens kun je zelf in het museum zien hoe van die garen het touw wordt gemaakt. Naast hennep wordt er van nog veel meer andere materialen touw gemaakt. Bijvoorbeeld van kokosnoten, katoen en bananenbladeren. Zo’n 90% van touw op de wereld wordt echter van aardolie en nylon gemaakt. Nylon is ontzettend sterk en haast onslijtbaar.

Geelbuiken

De inwoners van Oudewater worden al jaren ‘geelbuiken’ genoemd, deze naam verwijst naar de gele hennep die lijndraaiers op hun buik wikkelden. Door deze groeiende touwindustrie was er veel welvaart in Oudewater.

Producten

De lijndraaiers leverde twee soorten producten, klein- of fijngaren en groot- of grofgaren. Het fijngaren werd gebruikt voor visnetten en het grofgaren werd gebruikt voor touw. Dit touw werdt vervolgens in Rotterdam en Amsterdam verwerkt tot kabels en trossen. Het touw was van de hoogtste kwaliteit, waardoor er veel vraag naar was.

Voor kinderen is hier van alles te doen. Zo kunnen ze onder andere hun eigen springtouw maken of piraat spelen en de zeeën veroveren in het piratenschip op de bovenetage. Voor de ouderen is een bezoek aan het museum net als een stapje terug in de tijd.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

 

provincie-Utrecht-300x72 Touwmuseum Oudewater - Collectie

  • Ontdek:

  • 2 video's

  • 25 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Touwmuseum Oudewater – Collectie

Touwmuseum Oudewater
Reijersteeg 4

3421 SG Oudewater

0348 567 832

info@touwmuseum.nl

Openingstijden

Maandag: Gesloten
Dinsdag: 11.00 – 17.00
Woensdag: 11.00 – 17.00
Donderdag: 11.00 – 17.00
Vrijdag: 11.00 – 17.00
Zaterdag: 11.00 – 17.00
Zondag: 12.00 – 17:00