U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd
f

Pareltje: Stedelijk Museum Kampen

| 08 september 2017 t/m

Commentaar (0)
0.0

Beoordeel als eerste
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "Pareltje: Stedelijk Museum Kampen"

Geef een reactie

Pareltje: Stedelijk Museum Kampen

Stedelijk Museum Kampen vertelt via vier verschillende onderwerpen alles over de historie van de stad Kampen.

Het Stedelijk Museum Kampen is een stadsmuseum gevestigd in het voormalige Raadhuis van Kampen.

Sinds 2009 is het Stedelijk Museum Kampen gevestigd in het hart van Kampen. Met ‘het museum in de stad, de stad in het museum’ als uitgangspunt vertelt de vaste opstelling vele verhalen over het heden, verleden én toekomst van de stad. Deze verhalen worden aangevuld met wisselexposities van hedendaagse kunst afgewisseld met historische thema’s.

Daarnaast maken ook de Koornmarktspoort en de Gemeentelijke Expositieruimte Kampen (voormalige Synagoge) deel uit van het museum. Naast de bijzondere gebouwen zijn hier wisselexposities met hedendaagse kunst te zien.

Het gebouw

Het voormalige raadhuis stamt uit 1350 en bied onderdak aan het pronkstuk van het museum: een bijzondere ‘Schepenzaal’ uit 1545. De schepenzaal is een van de best bewaarde raadszalen uit deze periode. Hier werd vanaf de middeleeuwen tot aan de Franse tijd recht gesproken door schepenen en raden.

Aan de gevel van het museum hangen heel opvallend zes beelden. De twee linker beelden stellen Karel de Grote en Alexander de Grote voor. Deze hangen er niet toevallig, maar zijn onderdeel van De Negen Besten, negen helden die in de middeleeuwen als voorbeeld voor de mensheid dienden. De vier beelden die daar rechts van hangen stellen de deugden Matigheid, Trouw, Justitia en Charistas voor. Ze functioneerden als spiegel voor het volk. Ze herinnerden de mensen in de middeleeuwen, en nu misschien ook nog wel, hoe je moest leven. De beelden hadden niet alleen een functie voor de inwoners van de stad. Ook verleenden ze macht, gezag en prestige aan het stadsbestuur. Het waren symbolen van macht en gezag en van eerlijke rechtspraak en wijs bestuur.

Hoewel er meer deugden zijn dan de vier die aan het raadhuis van Kampen hangen, is het wel begrijpelijk dat Justitia er hangt. Het gebouw moest symbool staan voor een plaats waar eerlijke rechtspraak plaatsvond, om de vonnissen die hier vanaf de middeleeuwen tot aan de Franse tijd werden uitgesproken te kunnen rechtvaardigen.

De huidige beelden zijn vrije interpretaties die in de jaren ’30 van de 20ste eeuw vervaardigd zijn. De originele beelden zijn te zien in de vaste presentatie van de Koornmarktspoort.

De collectie

De vaste collectie van het Stedelijk Museum Kampen heeft vier hoofdonderwerpen: water, religie, rechtspraak en Huis van Oranje.

De collectie vertelt hoe Kampen rijk is geworden door het water van de IJssel en de Zuiderzee, maar ook hoe water zorgde voor bedreiging. Zowel de opgang en de neergang van de Hanzestad als de stijging van de zeespiegel in deze tijd worden behandeld.

Tot aan de reformatie was Kampen een rooms katholieke stad. Na de reformatie werd Kampen protestant en later er vestigden zich twee theologische universiteiten waarvan er één inmiddels verdwenen is. In de themazalen wordt hier op ingegaan aan de hand van veel bewaard gebleven objecten.

Al vroeg in de Middeleeuwen krijgt Kampen stadsrechten. Er wordt bestuurd en er mag recht gesproken worden en dat gebeurt in de Schepenzaal. In de themazaal over bestuur en recht is te zien hoe dat vroeger in zijn werk ging.

Ten slotte treft u in het Stedelijk Museum Kampen alle stadhouders en koningen uit het Huis van Oranje van top tot teen geschilderd.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

  • Ontdek:

  • 3 video's

  • 10 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Pareltje: Stedelijk Museum Kampen

Stedelijk Museum Kampen

Oudestraat 133

8261 CK Kampen

Tel: +31 (0)38 33 173 61

info@stedelijkemuseakampen.nl

Openingstijden

Maandag:       Gesloten
Dinsdag:         10:00 – 17:30 uur
Woensdag:     10:00 – 17:30 uur
Donderdag:    10:00 – 17:30 uur
Vrijdag:           10:00 – 17:30 uur
Zaterdag:        10:00 – 17:30 uur
Zondag:          10:00 – 17:30 uur