Pareltje: Stedelijk Museum Kampen

Bekijk de 1 minuut durende informatievideo

Pareltje: Stedelijk Museum Kampen

Stedelijk Museum Kampen vertelt via vier verschillende onderwerpen alles over de historie van de stad Kampen.

Het Stedelijk Museum Kampen brengt op een aantrekkelijke wijze de historie van de oude Hanzestad in beeld. Dit doet het museum aan de hand van vier verschillende thema’s, te weten: water, religie, rechtspraak en Huis van Oranje.

Mede dankzij zijn gunstige locatie als schiereiland heeft Kampen namelijk een rijke historie. Kampen kreeg al in 1236 stadsrechten en was jarenlang de uitvalsbasis van schepen op weg naar de Oosterzee. Aan deze populaire handelsroute werd onder andere zout vervoerd. Dit alles maakte Kampen een van de grootste steden van Europa in de vroege Nederlandse geschiedenis. Over hoe men deze machtspositie uiteindelijk weer verliest en de rest van alle interessante onderwerpen komt u alles te weten in Stedelijk Museum Kampen.

Water

Het museum heeft u dus meer dan genoeg interessante verhalen te vertellen. De enorme invloed van water op de rijkdom tijdens het prille begin van de stad wordt uitgediept in het thema ‘water’. Stedelijk Museum Kampen vertelt u alles over hoe dit de opmars en latere afbrokkeling veroorzaakte. Naast florijnen voor de schatkist bracht het water namelijk ook stormen, dijkdoorbraken en andere rampspoed met zich mee. Anno 2017 is water nog steeds een belangrijk thema door het stijgende zeespiegel veroorzaakt door klimaatverandering.

Rechtspraak

Recht spreken gebeurde vroeger in Kampen in de Schepenzaal uit 1545 en deze zaal is te bewonderen in het museum. Heeft u zich altijd al afgevraagd hoe een rechtszaak een paar honderd jaar geleden verliep? Na een bezoekje aan het Stedelijk Museum Kampen weet u alle details.

Religie

Een ander belangrijk onderdeel van de historie van Kampen is religie. Ooit begonnen als een Rooms-Katholiek bolwerk werd Kampen later weer protestants. Vandaag de dag is Kampen nog steeds bovengemiddeld religieus. Aan de hand van talloze religieuze artikelen wordt u deze historie bijgebracht.

Huis van Oranje

Tot slot is er nog een indrukwekkende collectie van schilderijen geschilderd van leden van het Koningshuis. Alle stadhouders en kroonleden zijn van top tot teen afgebeeld.

  • Ontdek:

  • 3 video's

  • 10 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Pareltje: Stedelijk Museum Kampen

Stedelijk Museum Kampen

Oudestraat 133

8261 CK Kampen

Tel: +31 (0)38 33 173 61

info@stedelijkemuseakampen.nl

Openingstijden

Maandag:       Gesloten
Dinsdag:         10:00 – 17:30 uur
Woensdag:     10:00 – 17:30 uur
Donderdag:    10:00 – 17:30 uur
Vrijdag:           10:00 – 17:30 uur
Zaterdag:        10:00 – 17:30 uur
Zondag:          10:00 – 17:30 uur