U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd
f

Stedelijk Museum Coevorden – Collectie

| 06 juli 2018 t/m

Commentaar (0)
0.0

Beoordeel als eerste
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "Stedelijk Museum Coevorden – Collectie"

Geef een reactie

Stedelijk Museum Coevorden – Collectie

Coevorden is een kleine stad in het oosten van Drenthe. Het kent echter een rijk verleden, dat wordt uitgelicht in het Stedelijk Museum van Coevorden.

Deze video’s zijn mede mogelijk gemaakt dankzij de Provincie Drenthe en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Geschiedenis van Coevorden

De stad Coevorden heeft veel geweld meegemaakt. Al in de Middeleeuwen blijkt Coevorden op een gunstige positie te liggen. De stad ligt midden op een belangrijke handelsroute tussen Groningen en Münster. De stad kan zodoende economisch floreren, maar is ook populair voor veroveraars. Al in 1182 wordt de stad verwoest tijdens de belegering van de motte (een houten mini-kasteel bovenop een heuvel dat vaak het belangrijkste gebouw van de stad was). In 1215 lijdt een conflict tussen de bisschop en aanhangers van burggraaf Rudolf II van Coevorden tot de Slag van Ane, die een hoop levens kost. Het blijft nog lang onrustig in Coevorden.

De machtstrijd om Coevorden duurt voort in de 16e eeuw. De stad valt in handen van Rudolf van Munster om later weer over te worden genomen door de Geldersen. In de tachtigjarige oorlog wordt de stad elf jaar lang belegerd door de Spanjaarden. In 1592 viel de stad in hun handen. Prins Maurits wist de Spanjaarden echter al weer snel weg te jagen uit de stad. Als ultieme wraak staken ze wel nog de stad in de fik, waardoor deze grotendeels werd verwoest. Dit was overigens niet de eerste brand in Coevorden. In de Middeleeuwen gebeurde dit wel eens vaker.

In het rampjaar 1672 vond eveneens een strijd om Coevorden plaats. De bisschop van Munster had zijn zinnen gezet op de Drentse stad en had deze al snel veroverd. De Drentenaren kwamen echter met een slimme oplossing. In de vrieskou van de winter plaatsten zij biezen matten over het bevroren ijs rondom Coevorden waardoor ze de stad weer konden innemen.

Stedelijk Museum

In de jaren ’70 van de vorige eeuw besloot men een museum op te richten dat het verleden van de stad eer doet. Het Stedelijk Museum Coevorden doet dit met veel visuele elementen. Zo zijn er naast animaties en video’s, een aantal maquettes van de stad te vinden. Teven is er een skelet aanwezig waarvan men vermoed dat dit ooit een Spaanse soldaat was. Natuurlijk is er ook ruimte voor alledaagse onderwerpen. Zo is er een oud wafelijzer te vinden in de stad. Dit is een aandenken aan een oproertje vanwege de traditie van Nieuwjaarskoeken.

Door haar visuele en interactieve omgang met het verleden is het Stedelijk Museum Coevorden leuk voor jong en oud. Vindt meer informatie op de website van Stedelijk Museum Coevorden.

  • Ontdek:

  • 2 video's

  • 6 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Stedelijk Museum Coevorden – Collectie

Museum Coevorden
Haven 4
7741 JV Coevorden

Openingstijden

Maandag: gesloten

Dinsdag: 9:30 – 17:00

Woensdag: 9:30 – 17:00

Donderdag: 9:30 – 17:00

Vrijdag: 9:30 – 17:00

Zaterdag: 9:30 – 17:00

Zondag: 12:00 – 17:00