U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd

| 18 februari 2017 t/m 20 augustus 2017

Commentaar (0)
0.0

Beoordeel als eerste
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "Sluijters, Gestel, Kelder"

18 februari 2017 t/m 20 augustus 2017

In deze tentoonstelling staat de verzameling van de Amsterdamse handelaar Wim Selderbeek (1884-1963) centraal. Denk hierbij aan het werk van Charley Toorop, Jan Sluijters, Leo Gestel, Toon Kelder en Kees Maks. Maar Selderbeek had zijn kapitaal verworven door te handelen in wild, gevogelte en luxe auto’s.

In de jaren ’20 begon verzamelaar Wim Selderbeek met het verzamelen van Nederlandse eigentijdse kunst. Het Stedelijk Museum Alkmaar renoveerde deze collectie in de tentoonstelling ‘Sluijters, Gestel, Kelder. De Passie van Verzamelaar Wim Selderbeek’ en bezorgt de (top)werken uit zijn verzameling weer de aandacht die zij verdienen. Bijzonder in de tentoonstelling is het grote aantal schilderijen dat uit particuliere collecties is opgedoken.

Een collectie gerenoveerd

Het was lang onduidelijk welke schilderijen precies bij deze collectie hoorden. Er waren al wel een paar schilderijen toegedicht aan de collectie Selderbeek, maar niemand wist precies hoe groot de collectie was. In december 2015 schonk Renée Smithuis het doek Gezelschap aan een tafel van Toon Kelder aan het Stedelijk Museum Alkmaar. Op de achterkant van het schilderij bleken twee oude labels te zitten met een verwijzing naar de collectie Selderbeek. Deze schenking was een goede aanleiding om verder onderzoek te doen naar Wim Selderbeek en zijn collectie. In de verzameling Bergense School van Stedelijk Museum Alkmaar waren al eerder vijf werken met de herkomst Wim Selderbeek opgenomen. Het onderzoek, verricht door gastconservator Kees van der Geer, heeft tot verrassende inzichten en nieuwe ontdekkingen geleid.

Sluijters, Gestel, Kelder

De privéverzameling van Wim Selderbeek is nu voor het eerst compleet gereconstrueerd in de tentoonstelling ‘Sluijters, Gestel, Kelder’. Daaruit blijkt dat deze opvallend sterk van kwaliteit is geweest. Het bestaat o.a. uit een selectie werken van toonaangevende kunstenaars als Jan Sluijters, Leo Gestel, Toon Kelder, Charley Toorop en Arnout Colnot. Maar dat niet alleen. Dit onderzoek heeft bovendien onbekende meesterwerken van Jan Sluijters en andere tijdgenoten aan het licht gebracht. Vooral schilderijen die direct door Selderbeek waren gekocht en goed zijn bewaard. Deze “goed bewaarde geheimen” zijn nu voor het eerst in een aan Selderbeek gewijde tentoonstelling in Stedelijk Museum Alkmaar te zien.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

• Ontdek:

• 3 video's