U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd
f

Stadsmuseum Woerden – Collectie

| 10 november 2017 t/m

Commentaar (0)
0.0

Beoordeel als eerste
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "Stadsmuseum Woerden – Collectie"

Geef een reactie

Stadsmuseum Woerden – Collectie

Stadsmuseum Woerden vertelt de geschiedenis van de Utrechtse stad. Ook stelt het lokale kunst en Romeinse opgravingen tentoon.

Deze video’s zijn mede mogelijk gemaakt dankzij de bijdrage van de Provincie Utrecht.

Het Stadsmuseum Woerden

Het Stadsmuseum Woerden is een kleinschalig en sfeervol museum wat de lokale geschiedenis verteld en de lokale kunst laat zien. Samen met andere culturele instellingen hebben zij 42 vertellingen geselecteerd die samen Het Verhaal van Woerden vormen. Door middel van Het Verhaal van Woerden, wat is opgedeeld in verschillende thema’s, wilt het museum het de (kunst)geschiedenis van Woerden bij een groot publiek onder de aandacht te brengen.

Het Stedehuys

Het Stadsmuseum is gevestigd in het voormalig stadhuis van Woerden, wat gebouwd werd in 1501. Toen bestond het gebouw enkel uit een benedenverdieping en een zolder. In de Schout- en Schepenzaal, waar in die tijd recht werd gesproken, staat nog steeds de oude schandpaal waar veroordeelden aan de geven te schande werden gezet. In 1610 werd het stadhuis uitgebreid met een eerste verdieping. Hier kwamen toen werkvertrekken en de Vroedschapszaal. Vanaf 1889 tot 1933 werd het gebouw gebruikt als rechtbank en stadhuis. Daarna werd het ingericht als gemeentemuseum.

Romeinen

De bovenste verdieping van het Stadsmuseum biedt een collectie fraaie Romeinse bodemvondsten uit Woerden. Topstukken uit deze collectie zijn een paradehelm, bronzen olielamp, een uniek aspergemes en een zwaard. Ook is er een gratis speurtocht over de Romeinen voor kinderen. Op de plek waar zich nu het centrum van Woerden bevindt, lag ooit een Romeinse legerplaats. Deze bewaakte de noordelijke grens van het Romeinse Rijk en werd rond het jaar 40 na Chr. gebouwd.

Leo Gestel

Kunstschilder Leo Gestel was geboren in Woerden. Later vestigde hij zich als vrij kunstenaar in Amsterdam. De schilder werkte eerst op een academische en impressionistische manier. Na zijn reis naar Parijs ging hij meer de richting van het luminisme op. Ook heeft hij schilderijen gemaakt met een divisionistische, een kubistische, een expressionistische en een vlak-lineaire stijl.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

 

provincie-Utrecht-300x72 Stadsmuseum Woerden - Collectie

  • Ontdek:

  • 2 video's

  • 8 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Stadsmuseum Woerden – Collectie

Stadsmuseum Woerden

Kerkplein 6

3441 BG Woerden

contact@stadsmuseumwoerden.nl

0348-431008.

Openingstijden

Maandag: gesloten

Dinsdag: 10.00 – 17.00

Woensdag: 10.00 – 17.00

Donderdag: 10.00 – 17.00

Vrijdag: 10.00 – 17.00

Zaterdag: 10.00 – 17.00

Zondag: 13.00 – 17.00