U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd
f

De collectie van Het Spoorwegmuseum

| 22 november 2017 t/m

Commentaar (0)
0.0

Beoordeel als eerste
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "De collectie van Het Spoorwegmuseum"

Geef een reactie

De collectie van Het Spoorwegmuseum

Van stoomlocomotief tot elektrische trein, de complete geschiedenis van de treinvaart komt voorbij in het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Het Spoorwegmuseum is een echte beleving. Dat merk je al bij binnenkomst. Zodra je de drempel van het historische Maliebaanstation overstapt ga je letterlijk anderhalve eeuw terug in de tijd. Naar de tijd dat reizen met de trein alleen was voorbehouden aan de allerrijksten en waar dampende stoomlocomotieven nog de dienst uitmaakten op het spoor. Al deze antieke treinen zijn te zien bij het Spoorwegmuseum in hartje Utrecht.

Wat is er allemaal te beleven?

In de verschillende attracties komt de spoorhistorie tot leven. Maak een rit in het donker langs levensgrote stalen monsters, daal af in de oude kolenmijn en luister naar het verhaal over de uitvinding van de stoommachine. Acteurs nemen je mee naar het tijdperk van de Oriënt Express, in de Vuurproef hoor je hoe de komst van de trein de wereld heeft veranderd. Voor je het weet raas je in volle vaart met de trein door de tijd! In het Techlab gaat het over de techniek achter de trein. Doe de proefjes en ontdek zelf de werking van de trein.

Het Maliebaanstation

Het Spoorwegmuseum werd in 1927 opgericht. Na een aantal verhuizingen is het sinds 1954 gevestigd in het Maliebaanstation in Utrecht. Dit station wordt nog steeds gebruikt door de NS maar voornamelijk ten dienste van het Spoorwegmuseum. Het is daardoor mogelijk om vanaf Utrecht Centraal een pendeldienst naar het Maliebaanstation te nemen.

Collectie

De collectie bestaat uit stoomlocomotieven, diesellocomotieven en elektrische locomotieven. Hierdoor wordt de bezoeker op een reis langs de ontwikkeling van de treinvaart genomen. Waar tot 1930/1940 voornamelijk met stoomtreinen werd gereden, ging dit rondom de Tweede Wereldoorlog over tot diesel en sinds 1950 is de elektrische trein van vandaag de dag in omloop. Al dit soort treinen zijn te bewonderen in het Spoorwegmuseum. Over de loop der jaren is de focus van het museum steeds meer verschuift richting treinen. Een groot gedeelte van de trams die het museum in bruikleen had zijn derhalve overgedragen aan andere musea.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

  • Ontdek:

  • 3 video's

  • 7 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

De collectie van Het Spoorwegmuseum

Maliebaanstation, 3581 XW, Utrecht

T: 030-2306206

E: info@spoorwegmuseum.nl

Openingstijden

Dinsdag: 10:00 – 17:00 uur
Woensdag: 10:00 – 17:00 uur
Donderdag: 10:00 – 17:00 uur
Vrijdag: 10:00 – 17:00 uur
Zaterdag: 10:00 – 17:00 uur
Zondag: 10:00 – 17:00 uur

Ook geopend op maandagen in schoolvakanties