U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd
f

De Schatkamer – Stadsarchief Amsterdam

| 29 juni 2017 t/m

Commentaar (0)
0.0

Beoordeel als eerste
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "De Schatkamer – Stadsarchief Amsterdam"

Geef een reactie

De Schatkamer – Stadsarchief Amsterdam

In De Schatkamer van het Stadsarchief van Amsterdam liggen de mooiste stukken uit het archief tentoongesteld.

Wie denkt aan Amsterdam, denkt aan de gouden eeuw. In De Schatkamer van het Stadsarchief Amsterdam leer je ook andere verhalen over de stad kennen. Begin dit jaar is de Schatkamer helemaal opnieuw ingericht. In het monumentale safe deposit worden nu twaalf verhalen uitgelicht. Aan de hand van verschillende archiefstukken wordt elk verhaal verteld. Deze twaalf verhalen nemen je mee naar hoe mensen per tijdsperiode leefden in Amsterdam. Zo leer je aan de hand van bronnen hoe de stad door de jaren heen veranderd is. Voorbeelden van verhalen die behandeld worden zijn grote onderwerpen zoals de slavenhandel en de Jodenvervolging. Maar ook Artis en de Provo komen langs.

De schatkamer laat Amsterdam door de tijd heen zien. Hierbij komen zowel hoogtepunten, zoals de gouden eeuw, als de mindere jaren voorbij. In een animatie zie je hoe de stad Amsterdam gegroeid is per periode. Zo werd de beroemde grachten gordel aangelegd in de gouden eeuw. Destijds trokken veel mensen naar het opbloeiende Amsterdam, dat in die tijd verdrievoudigde in bevolkingsaantal. In de 18de eeuw stortte die handel echter in en voerde armoede de boventoon in Amsterdam.

Ook zijn een aantal foto’s van grote Amsterdamse fotografen geselecteerd die te bewonderen zijn in de bovengalerij. Zo zijn er prachtige prenten te zien van Bernard Eilers, Jacob Olie, George Breitner, Cor Jaring en Wim van der Linden. Onder dit artikel vindt u wat foto’s uit de galerij die te zien is in het Stadsarchief.

Het Stadsarchief in hartje Amsterdam is gehuisvest in gebouw De Bazel. Voorheen was het een hoofdkantoor van de Nederlandsche Handelmaatschappij en de ABN AMRO. Een pronkstuk van de Nederlandse 20e-eeuwse architectuur.De schatkamer bevindt zich in de kelder van het Stadsarchief van Amsterdam en is gratis te bezoeken. In het weekend kunnen bezoekers meelopen met een rondleiding door het museum. Deze beginnen om 14.00 en kosten €6 per persoon. Reserveren kunt u hier doen.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

  • Ontdek:

  • 3 video's

  • 24 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

De Schatkamer – Stadsarchief Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam

Vijzelstraat 32

1017 HK Amsterdam

+31 (0)20 25 11 511

info@stadsarchief.amsterdam.nl

 

Openingstijden

Maandag: gesloten

Dinsdag: 10:00 – 17:00

Woensdag: 10:00 – 17:00

Donderdag: 10:00 – 17:00

Vrijdag: 10:00 – 17:00

Zaterdag: 12:00 – 17:00

Zondag: 12:00 – 17:00