U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd
f

Pareltje: “In het hart van de Renaissance”

| 12 februari 2017 t/m 18 juni 2017

Commentaar (0)
0.0

Beoordeel als eerste
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "Pareltje: “In het hart van de Renaissance”"

Geef een reactie

Pareltje: “In het hart van de Renaissance”

Rijksmuseum Twenthe in Enschede is het grootste kunst museum in het Oosten van het land en heeft een uitgebreide collectie variërend van middeleeuwse tot en met moderne kunst. In deze tentoonstelling staat de Renaissance kunst centraal.

Rijksmuseum Twenthe is gevestigd in de oude woning van Baron Jan Bernard van Heek, die zijn rijkdom heeft verdiend in de textiel industrie. In 1927 doneerde de Baron het gebouw en zijn privécollectie aan de overheid, waardoor het een nationaal museum werd. Helaas is het gebouw in 2000 ernstig beschadigd door de vuurwerkramp, waardoor het museum bijna een jaar haar deuren moest sluiten om de reparaties te voltooien. Gelukkig waren er geen kunststukken beschadigd in de ramp en kunt u nog steeds alle stukken die dit Pareltje in haar collectie heeft bekijken.

Het museum is namelijk in bezit van een groot scala aan kunst. Zo is Rijksmuseum Twenthe in bezit van een grote collectie van prachtige dierenschilderijen gemaakt door onder andere Friedrich Wilhelm Kuhnert, Carl Rungius en Bruno Liljefors. In de collectie zitten ook veel stukken uit de 17e eeuw, middeleeuwse boeken en religieuze voorwerpen en een paar schilderijen van impressionisten van de late 19e eeuw. Rijksmuseum Twenthe is het enige museum in Noord- en Oost-Nederland dat zo’n rijke collectie heeft dat het het hele verhaal van de beeldende en toegepaste kunst kan tonen. Een ongebroken lijn, van de middeleeuwen tot en met de 21ste eeuw.

De tentoonstelling, “In het hart van de Renaissance”, focust juist op de werken uit deze periode. U kunt onder andere enkele van de allergrootste kunstenaars van de Italiaanse renaissance zien in Enschede. In samenwerking met de Pinacoteca Tosio Martinengo in Brescia organiseert Rijksmuseum Twenthe de tentoonstelling van vijfenveertig topstukken van zestiende-eeuwse Italiaanse schilderkunst. Behalve werk van de beroemde schilders uit Rome en Venetië, biedt de expositie een ruime keuze van hier minder bekende, maar onweerstaanbaar aantrekkelijke schilderijen van meesters uit Noord-Italië. Voor het eerst wordt in Nederland een groep Noord-Italiaanse renaissanceschilderijen getoond.

Als u benieuwd bent geworden kunt u snel de video van MuseumTV’s bezoek aan het museum bekijken om alvast een impressie te krijgen.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Deze video’s zijn onderdeel van een reeks waarin kleinere museumpareltjes in Nederland worden vastgelegd door jonge opkomende filmmakers.

  • Ontdek:

  • 3 video's

  • 17 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Pareltje: “In het hart van de Renaissance”

Rijksmuseum Twenthe

Lasondersingel 129-131

7514 BP Enschede

053-2012000

info@rijksmuseumtwenthe.nl

Openingstijden

Maandag: gesloten

Dinsdag: 11.00 – 17.00

Woensdag: 11.00 – 17.00

Donderdag: 11.00 – 17.00

Vrijdag: 11.00 – 17.00

Zaterdag: 11.00 – 17.00

Zondag: 11.00 – 17.00