U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd
f

Pareltje: Museum Staphorst

| 20 februari 2017 t/m

Commentaar (0)
0.0

Beoordeel als eerste
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "Pareltje: Museum Staphorst"

Geef een reactie

Pareltje: Museum Staphorst

De lange lintbebouwing met haar kleurrijke boerderijen, de klederdracht, die nog steeds volop gedragen wordt, en de vele tradities en gewoonten, maken Staphorst tot een unieke gemeente.

Museum Staphorst biedt u volop de gelegenheid om het cultuurrijke heden en verleden van Staphorst te ontdekken. Het museum is gevestigd in een traditioneel gebouwde boerderij, die op een typisch Staphorster manier is ingericht. Het woongedeelte bevindt zich nog in oude staat en in het gedeelte dat vroeger de stal was, vindt u een (wisselende) expositie waar streekdracht, sieraden en volkskunst tentoongesteld worden.

Staphorst staat bekend om de kleurrijke klederdracht die nog altijd gedragen wordt door een groot aantal inwoners. In het museum bevindt zich daarom een aanzienlijke collectie klederdracht. Daarbij horen ook de prachtige gestipte mutsen en zilveren oorijzers. Het voorhuis van Museum Staphorst is op authentieke wijze ingericht: het meubilair heeft de warme kleuren die zo typerend zijn voor Staphorst en de kasten liggen vol met uniek materiaal. En omdat het museum gehuisvest is in een oude boerderij, zijn er ook objecten die herinneren aan de tijd waarin de boerderij nog een echt boerenbedrijf was.

Naast de vaste collectie zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen in Museum Staphorst. Namelijk “Staphorst en Oranje” en “Van traditioneel houtambacht naar modern houtbedrijf”. Respectievelijk gaan deze over de gemeente Staphorst en haar van oudsher warme band met het Koningshuis en  houtambachten, die veel boeren vroeger parttime uitoefenden als een aanvulling op hun inkomsten uit het boerenbedrijf, waaruit diverse grote moderne innovatieve bedrijven zijn ontstaan.

Museum Staphorst biedt daarnaast ook een educatieve route voor kinderen. In deze route zijn een aantal activiteiten, bedoeld om meer kinderen op een speelse en educatieve manier te laten kennismaken met het museum en met de Staphorster cultuur en tradities. Oud Hollandse spellen in de kinderruimte, een speurtocht en ook de schommel en een hinkelbaan, zijn hier voorbeelden van. Maar natuurlijk is er ook een touchscreen met een aantal spelletjes, afgestemd op Staphorst.  In het museum zelf is ook nog een “speulhuussie” te zien, de eenvoudige manier waarop je in de vijftig/zestiger jaren met weinig middelen je eigen speelhoekje creëerde.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Deze video’s zijn onderdeel van een reeks waarin kleinere museumpareltjes in Nederland worden vastgelegd door jonge opkomende filmmakers.

  • Ontdek:

  • 3 video's

  • 0 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Pareltje: Museum Staphorst

Museum Staphorst

Gemeenteweg 67

7951 CE  Staphorst

0522 462 526

info@museumstaphorst.nl

Openingstijden

1 april t/m 31 oktober:

Maandag: gesloten

Dinsdag: 10.00 tot 17.00

Woensdag: 10.00 tot 17.00

Donderdag: 10.00 tot 17.00

Vrijdag: 10.00 tot 17.00

Zaterdag: 10.00 tot 17.00

Zondag: gesloten

 

1 november t/m 31 maart:

Woensdag: 13.00 – 17.00

Zaterdag: 13.00 – 17.00