U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd
f

Pareltje: Museum Palthehof

| 03 augustus 2018 t/m

Commentaar (0)
0.0

Beoordeel als eerste
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "Pareltje: Museum Palthehof"

Geef een reactie

Pareltje: Museum Palthehof

Museum Palthehof ligt in het Palthebos in het Overijsselse dorp Nieuwleusen. Hier is een rijke verzameling aan 20e-eeuwse gebruiksvoorwerpen uit Nieuwleusen en omstreken te zien.

Temidden in een bosrijke omgeving ligt Museum Palthehof. Het museum dankt zijn naam aan de familie Palthe, grondbezitter van Nieuwleusen tot 1928. In de loop der jaren zijn diverse objecten uit dit dorp en omstreken verzameld en geschonken aan de Historische Vereniging Ni’jluusn van vrogger. De vereniging opende in 1998 het museum, waarmee de collectie 20e-eeuwse gebruiksvoorwerpen toegankelijk werd voor publiek.

Overijsselse gemoedelijkheid

Wanneer u het Museum Palthehof bezoekt komt u thuis in een boerenkeuken, sfeervolle kamers en een schoolklas. Behalve de vaste opstelling, bestaande uit onder meer kledingstukken en boerengereedschappen, wordt er gewisseld in de museumpresentaties. Zo kan een topstuk of het werk van een beeldend kunstenaar worden uitgelicht. Hierin worden ook schenkingen van omwonenden meegenomen, die met passie en vakmanschap gerestaureerd worden en vervolgens opgenomen in de collectie. Een typisch voorbeeld hiervan zijn de Union fietsen die uit deze streek komen. Verder wordt de algehele geschiedenis van Nieuwleusen verteld in een diaklankbeeld.

Een kijkje in de keuken

De inventarissen van ambachtelijke bedrijfjes bieden een kijkje in het (werk)leven van de Nieuwleusener. Ook de maquettes van o.a. een Nieuwleusener boerderij en een schip dat zijn lading turf vervoerde door het kanaal Demesvaart laten zie hoe het er aan toe ging in de 20e eeuw. Ook kunt u zelf bladeren door doop-, trouw- en overlijdensboeken en fotoboeken vol oude school- en groepsfoto’s. Voor kinderen is er ook genoeg te doen: zowel binnen als buiten zij oudhollandse spelletjes te doen, zoals steltlopen, hinkelen en hoepelen.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Deze video’s zijn onderdeel van een reeks waarin kleinere museumpareltjes in Nederland worden vastgelegd door jonge opkomende filmmakers.

  • Ontdek:

  • 3 video's

  • 11 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Pareltje: Museum Palthehof

Museum Palthehof
Westeinde 3
7711 CH  Nieuwleusen
Telefoon: 0529 485 255
E-mail: info@palthehof.nl

Openingstijden

In de wintermaanden is het museum gesloten met uitzondering van Tweede Kerstdag.

Maandag: gesloten

Dinsdag: gesloten

Woensdag: 13.30 – 17.00 uur
Donderdag: 13.30 – 17.00 uur
Vrijdag: 13.30 – 17.00 uur
Zaterdag: 13.30 – 17.00 uur

Zondag: gesloten