U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd
f

Pareltje: Museum Hengelo

| 21 augustus 2017 t/m

Commentaar (0)
0.0

Beoordeel als eerste
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "Pareltje: Museum Hengelo"

Geef een reactie

Pareltje: Museum Hengelo

Museum Hengelo brengt de geschiedenis en cultuur van Hengelo in beeld.

Museum Hengelo, opgericht in 1976 en officieel erkend in 2004, is gevestigd in een patriciërswoning in het centrum van Hengelo. Hier wordt het sociaal-culturele verhaal van de stad Hengelo verteld. Dit gebeurt door middel van een diverse cultuurhistorische collectie, bestaande uit kunst- en gebruiksvoorwerpen, beeldmateriaal en documenten. Wat is er door de eeuwen heen wel en niet bewaard gebleven en wat vertelt dit over Hengelo vroeger en nu? Het wordt uitgelegd in vaste- en wisseltentoonstellingen, stadswandelingen, torenbeklimmingen, lezingen en filmavonden.

Hengelo was een bescheiden gemeente, maar werd na de industrialisatie toonaangevend. Dit was te danken aan onder meer Stork, de Nederlandse fabrikant van spuitgietmachines, Heemaf, leverancier van elektrische machines en apparaten, Hazemeijer, fabrikant voor elektrische schakelkasten en schakelaars en Hollandse signaal, nu bekend als Thales. Hiermee groeide Hengelo uit tot dé metaalstad van Twente. Het museum besteedt ook aandacht aan de pre-industriële periode.

Van industrie naar kunst

Opmerkelijk was dat veel industriële bedrijven ook kunst gingen produceren. Zo werden koperen (gebruiks)voorwerpen met Jugenstil elementen gemaakt. Andere kunststromingen komen ook aan bod in Museum Hengelo. Een voorbeeld hiervan is abstracte schilderkunst en werken van de Haagse School. De bekendste kunstenaars aan Hengelo zijn de vooroorlogse schilders Eef de Weerd (1926 -1989) en Theo Wolvekamp (1925 – 1992). Behalve tekenlessen van Oets, bezoekjes aan de schilderswinkel, lijstenmaker en bibliotheek was hier niet veel inspiratie voor de kunstenaars in de jaren ’40.

De collectie van Museum Hengelo

Huis Hengelo, waar de familie Ripperda woonde, was toonaangevend voor het dorp. Hier vergaderde de delegatie die naar de Vrede van Münster 1648 gestuurd werd. Aan de hand van opgravingen in de jaren ’90 brengt het museum het erfgoed van het huis nog breder in kaart. Ook diverse stijlkamers, zoals een 20e eeuwse keuken, een erkerkamer, oorlogskamer, kunstkabinet en een popkamer uit de jaren ’60 maken onderdeel uit van de opstelling. Verder bestaat de collectie uit textiel, koperwerk, tinnen voorwerpen, klokken en een uitgebreid archief aan boeken, krantenknipsels en foto’s over toonaangevende families, bedrijven en verenigingen uit Hengelo.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

  • Ontdek:

  • 3 video's

  • 9 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Pareltje: Museum Hengelo

Museum Hengelo
Beekstraat 51
7551 DP Hengelo
Tel. 074 – 259 42 16
info@museumhengelo.nl

Openingstijden

Maandag: gesloten
Dinsdag: 13:00 – 17:00 uur
Woensdag: 13:00 – 17:00 uur
Donderdag: 13:00 – 17:00 uur
Vrijdag: 13:00 – 17:00 uur
Zaterdag: 14:00 – 17:00 uur
Zondag: 14:00 – 17:00 uur