U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd
f

Pareltje: Molenmuseum de Valk

| 28 september 2017 t/m

Commentaar (0)
0.0

Beoordeel als eerste
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "Pareltje: Molenmuseum de Valk"

Geef een reactie

Pareltje: Molenmuseum de Valk

Het Molenmuseum de Valk in Leiden is gevestigd in een molen met een interieur uit de 19e eeuw. De bezoeker kan zich uitleven met een compleet overzicht van de geschiedenis van de molen. Ook is er de mogelijkheid de molen te bewonderen vanaf het dak.

Vraag een buitenlander waar hij Nederland mee associeert en je hebt een grote kans dat hij over de molens begint. Het oer-Hollandse werktuig is dan ook al eeuwenlang in ons straatbeeld te vinden. We weten bijna allemaal wel wat de functie van een molen was, maar hoe werkte dat nou precies en wat is de geschiedenis achter dit Nederlandse icoon? Molenmuseum de Valk in Leiden heeft alle antwoorden.

Traditionele molenaarswoning

Het museum is toepasselijk gevestigd in één van de twee stellingmolens die nog overgebleven zijn in Leiden. Hier kan je op de benedenetage zien hoe een traditionele molenaarswoning eruit zag, de laatste bewoner leefde daar tot 1963. Ook is hier de zondagskamer te zien. Deze fraai aangeklede kamer met schilderijen op de muur werd vroeger gebruikt voor speciale gelegenheden of voor onderlinge gezelligheid. Wat hoger is er een film te zien waarin de geschiedenis van de molen wordt vertoond. Er is ook een tentoonstelling over de geschiedenis van musea in Leiden en dan specifiek over De Valk zelf. De derde etage staat in het teken van de belangrijkste functie van de molen: het malen. Er wordt in detail uitgelegd hoe dit het vermalen van graanproducten precies in zijn gang ging.

Uitzicht over Leiden

Tot slot kan de bezoeker naar het dak van de molen waar men een prachtig uitzicht over Leiden heeft. De Valk was een relatief hoge molen dus het uitzicht moet iedereen een keer gezien hebben. Ook ziet u hier van dichtbij de molenwieken op en neer gaan.

Het museum is erg populair bij toeristen, rond 70% van de bezoekers komt uit het buitenland. Verder worden er ook vaak schooluitjes georganiseerd waar kinderen zelf aan de slag kunnen met het malen van meel.

Hoog tijd voor een bezoek van MuseumTV dus. Onze mini-documentaire en de galerij over Molenmuseum de Valk kunt u via deze tentoonstellingspagina bekijken.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

  • Ontdek:

  • 1 video's

  • 6 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Pareltje: Molenmuseum de Valk

2e Binnenvestgracht 1
2312 BZ Leiden
071 – 516 5353
molenmuseumdevalk@leiden.nl

Openingstijden

Maandag: gesloten

Dinsdag: 10.00 – 17.00

Woensdag: 10.00 – 17.00

Donderdag: 10.00 – 17.00

Vrijdag: 10.00 – 17.00

Zaterdag: 10.00 – 17.00

Zon- en feestdag: 13.00 – 17.00