U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd
f

Pareltje: Kazemattenmuseum

| 03 maart 2017 t/m

Commentaar (0)
0.0

Beoordeel als eerste
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "Pareltje: Kazemattenmuseum"

Geef een reactie

Pareltje: Kazemattenmuseum

Het Kazemattenmuseum vertelt het verhaal over de enige vesting in Europa die stand hield tegen de Duitse Blitzkrieg tijdens de Tweede Wereld oorlog.

De bunkers van de Afsluitdijk

De bunker werd gebouwd om de Afsluitdijk te beschermen tegen vijandelijke aanvallen. Dit was nodig omdat dit de enige zwakke plek was in de Hollandse Waterlinie. Tijdens de Tweede Wereld oorlog werd de vesting op de proef gesteld, maar de manschappen hielden dapper stand. Sinds 1985 wordt het verhaal van de heftige meidagen verteld in het Kazemattenmuseum.

Naast het museum kunnen bezoekers ook een rondleiding door de Kazematten krijgen, de tegen vijandelijk vuur gedekte en van schietgaten voorziene ruimtes voor de opstelling van een vuurwapen. Hierbij ga je door de loopgraven naar de vijf beroemdste Kazematten. Tijdens de rondleiding vertelt de gids de verhalen over die eerste dagen in mei. Zo komt de Blitzkrieg, de hulp van een Kanonneerboot en het Friese verzet aan bod.

Naast de originele bunkers bouwden de Duitsers van 1942 extra verdedigingswerken erbij als onderdeel van de Atlantikwall. Die verdedigde de kust van Noorwegen tot Spanje. Maar ook daarna bleef de Kazematten een belangrijk complex, want voordat er NAVO basissen kwamen in Duitsland was dit een belangrijke basis. Ook ten tijde van het hoogte punt van de koude oorlog.

In 2016 heeft het museum deels een make-over gehad. Hierdoor wordt het verhaal chronologisch verteld aan de hand van beeldmateriaal. Ook dit jaar zal weer een deel van het museum een opknapbeurt krijgen zodat bezoekers meer zelfstandig over het terrein kunnen lopen.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Deze video’s zijn onderdeel van een reeks waarin kleinere museumpareltjes in Nederland worden vastgelegd door jonge opkomende filmmakers.

  • Ontdek:

  • 3 video's

  • 6 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Pareltje: Kazemattenmuseum

Kazemattenmuseum
Afsluitdijk 5
8752 KP Kornwerderzand
+31 (0)517 579 453
Contactformulier

Openingstijden

Juli & Augustus:

Maandag: Gesloten
Dinsdag: 10:00 – 17:00
Woensdag: 10:00 – 17:00
Donderdag: 10:00 – 17:00
Vrijdag: 10:00 – 17:00
Zaterdag: 10:00 – 17:00
Zondag: 13:00 – 17:00

Mei t/m oktober op woensdagen en zaterdagen van 10.00 – 17.00 uur.