U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd
f

Pareltje: Ikonenmuseum Kampen

| 08 september 2017 t/m

Commentaar (0)
0.0

Beoordeel als eerste
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "Pareltje: Ikonenmuseum Kampen"

Geef een reactie

Pareltje: Ikonenmuseum Kampen

Het Ikonenmuseum Kampen ligt op een prachtige plek in het monumentale centrum van de oude Hanzestad Kampen. In het museum, gevestigd in een historisch klooster, kunt u de mooiste ikonen bezichtigen.

Ikonenmuseum Kampen is gevestigd in het klooster dat ooit deel uitmaakte van het convent van de Minderbroeders. Het heeft veel verschillende diensten en organisaties gehuisd. In 2005 werd het echter particulier eigendom. Destijds kreeg namelijk de Alexander Stichting de mogelijkheid om er het Ikonenmuseum Kampen te vestigen. Het gebouw heeft daarmee na 425 jaar opnieuw een religieuze bestemming gekregen. Oosters orthodoxe religieuze afbeeldingen, de ikonen, hangen nu in de slaapkamers van de katholieke monniken. En dat in een stad die bekend staat als een protestants bolwerk!

Ikonen van over heel de wereld

Ook al telt Nederland een aantal musea op het gebied van christelijke en religieuze kunst, het Ikonenmuseum Kampen onderscheidt zich door alleen ikonen te tonen. In het museum ontdekt u wat een ikoon is en welke stijlen er zijn. Zo kunt u er houten ikonen, bronzen reisikonen en kruizen uit de 15de tot de 19de eeuw bezichtigen. Deze komen ondere andere uit Rusland, Griekenland, Bulgarije, Roemenië en Ethiopië. Een voorproefje van de collectie kan alvast op MuseumTV gevonden worden.

Collectie

De vaste tentoonstelling van het Ikonenmuseum Kampen bestaat uit ongeveer 170 ikonen uit de collectie van de Alexander Stichting. De ikonen worden regelmatig in wisseltentoonstellingen vanuit nieuwe invalshoeken gepresenteerd. Daarnaast wordt de presentatie van de permanente collectie twee keer per jaar gecombineerd met een tijdelijke tentoonstelling. Zo stond 2011 in het teken van een bijzondere expositie van Ethiopische ikonen. Ook waren er exposities van Russische taferelen en sprookjes op lakdozen.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Deze video’s zijn onderdeel van een reeks over kleinere museumpareltjes in Nederland. Ze worden vastgelegd door jonge opkomende filmmakers.

  • Ontdek:

  • 3 video's

  • 15 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Pareltje: Ikonenmuseum Kampen

Ikonenmuseum Kampen

Buiten Nieuwstraat 2

8261 AV Kampen

038-3858483

info@alexanderstichting.nl

 

Openingstijden

Maandag: gesloten

Dinsdag: 13.00 tot 17.00

Woensdag: 13.00 tot 17.00

Donderdag: 10.00 tot 17.00

Vrijdag: 10.00 tot 17.00

Zaterdag: 10.00 tot 17.00

Zondag: gesloten