Pareltje: Ikonenmuseum Kampen

Bekijk de 1 minuut durende informatievideo

Pareltje: Ikonenmuseum Kampen

Het Ikonenmuseum Kampen ligt op een prachtige plek in het monumentale centrum van de oude Hanzestad Kampen. In het museum, gevestigd in een historisch klooster, kunt u de mooiste ikonen bezichtigen.

Ikonenmuseum Kampen, gevestigd in het klooster dat ooit deel uitmaakte van het convent van de Minderbroeders, heeft veel verschillende diensten en organisaties gehuisd voordat het in 2005 particulier eigendom werd en de Alexander Stichting de mogelijkheid kreeg om er het Ikonenmuseum Kampen te vestigen. Het gebouw heeft daarmee na 425 jaar opnieuw een religieuze bestemming gekregen en Oosters orthodoxe religieuze afbeeldingen, de ikonen, hangen nu in de slaapkamers van de katholieke monniken. En dat in een stad die bekend staat als een protestants bolwerk!

Ook al telt Nederland een aantal musea op het gebied van christelijke en religieuze kunst, het Ikonenmuseum Kampen onderscheidt zich door alleen ikonen te tonen. In het museum ontdekt u op een laagdrempelige manier wat een ikoon is en welke stijlen er zijn. Zo kunt u er houten ikonen, bronzen reisikonen en kruizen uit de 15de tot de 19de eeuw bezichtigen, die uit o.a. Rusland, Griekenland, Bulgarije, Roemenië en Ethiopië komen. Een voorproefje van de collectie kan alvast op MuseumTV gevonden worden.

De vaste tentoonstelling van het Ikonenmuseum Kampen bestaat uit ongeveer 170 ikonen uit de collectie van de Alexander Stichting, maar de ikonen worden regelmatig in wisseltentoonstellingen vanuit nieuwe invalshoeken gepresenteerd. Daarnaast wordt de presentatie van de permanente collectie twee keer per jaar op speelse wijze gecombineerd met een tijdelijke tentoonstelling. Zo stond 2011 in het teken van een bijzondere expositie van Ethiopische ikonen en van een expositie van Russische taferelen en sprookjes op lakdozen.

Deze video’s zijn onderdeel van een reeks waarin kleinere museumpareltjes in Nederland worden vastgelegd door jonge opkomende filmmakers.

  • Ontdek:

  • 3 video's

  • 15 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Pareltje: Ikonenmuseum Kampen

Ikonenmuseum Kampen

Buiten Nieuwstraat 2

8261 AV Kampen

038-3858483

info@alexanderstichting.nl

 

Openingstijden

Maandag: gesloten

Dinsdag: 13.00 tot 17.00

Woensdag: 13.00 tot 17.00

Donderdag: 10.00 tot 17.00

Vrijdag: 10.00 tot 17.00

Zaterdag: 10.00 tot 17.00

Zondag: gesloten