U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd
f

Pareltje: Grammofoonmuseum

| 24 augustus 2017 t/m

Commentaar (0)
0.0

Beoordeel als eerste
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "Pareltje: Grammofoonmuseum"

Geef een reactie

Pareltje: Grammofoonmuseum

Het Grammofoonmuseum in Nieuwleusen toont de ontwikkeling van geluid vanaf de eerste fonograaf tot aan het digitale tijdperk.

Het Grammofoonmuseum in Nieuwleusen beheert 300 vierkante meter aan authentieke geluidsapparatuur, zoals te beluisteren grammofoons. De verzameling is bijeengebracht door Jelle Bos en gevestigd in het souterrain van zijn woning. In de jaren ’50 was een grammofoon nog iets magisch: dat had niet iedereen, aldus de conservator die er in die tijd zelf een bouwde. In het museum wordt ingegaan op het ontstaan, de werking en de historische context van de geluidsspelers.

Marry had a little lamb

De geschiedenis van het geluid begon in 1877 met de eerste geluidsopname van Thomas Alva Edison. Hij ontwierp de fonograaf en kwam erachter dat door trillingen putjes in het bladtin van zijn model gegraveerd werden. Hij sprak een kinderrijmpje in, waarbij de naald in het ritme van zijn stemtrillingen putjes in de folie maakte. Bij het verplaatsen van de naald klonk uit de trechter “Mary had a little lamb”. Men kon het niet geloven en zijn laboratorium werd overspoeld met nieuwsgierigen. Een jaar later vraagt Edison patent aan op zijn uitvinding.

Het luisterende hondje

Maar het apparaat had niet zoveel mogelijkheden. In 1888 kwam de concurrent van de fonograaf op de markt: Berliner’s grammofoon, dat een tienjarige ontwikkeling was geweest. De eerste grammofoonopnames waren akoestisch, dat wil zeggen dat de trilling van de naald rechtstreeks in de grammofoonplaat gegraveerd werd. De grammofoonplaten konden, afhankelijk van de doorsnee, maximaal 3 of 4 minuten spelen. Edison’s bekende beeldmerk werd het luisterende hondje uit 1901. Dit hondje zat met zijn oor voor de hoorn en luisterde naar de stem van zijn overleden baas, ging het het verhaal.

Vanaf 1925 kwamen er ook elektriciteit, versterkers en microfoons aan te pas, dat zorgde voor een zekere kwaliteitsverbetering. In 1945 kwamen de langspeelplaten als voorloper van de de digitale muziek die rond 1980 ontstond.

De collectie

De vele antieke muziekspelers variëren van de kleinste reisgrammofoon ter wereld tot en met een twee meter hoge jukebox uit 1908. Verder zijn er speeldozen, radio’s, bandrecorders, microfoons en andere toebehoren. Daarmee is een museumbezoek naar Nieuwleusen interessant voor zowel jong als oud, zeker vanwege de terugkerende populariteit van de vinyl platen.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

  • Ontdek:

  • 3 video's

  • 4 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Pareltje: Grammofoonmuseum

Het Grammofoonmuseum
De Smeule 3
7711 BC Nieuwleusen
Tel. 0529-483315 b.g.g. 484329 / 481889
E-mail: jellebos@hetnet.nl

Openingstijden

Uitsluitend op afspraak is het museum iedere weekdag te bezoeken voor groepen van 5 tot ca. 35 personen (ook ‘s avonds). Verder is het tijdens speciale bezoekersdagen geopend voor publiek, zoals tijdens de lokale kerstwandeling.