U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd
f

Pareltje: Enters erfgoed: Klompen, Zompen, Oudheid

| 24 augustus 2017 t/m

Commentaar (0)
0.0

Beoordeel als eerste
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "Pareltje: Enters erfgoed: Klompen, Zompen, Oudheid"

Geef een reactie

Pareltje: Enters erfgoed: Klompen, Zompen, Oudheid

Het Klompenmuseum "Sköpke", het Zompenmuseum en Oudheidskamer "Buisjan" zijn de Enterse musea die het cultureel erfgoed van het dorp Enter ontsluiten.

Het Enters Erfgoed wordt ontsloten in een drietal musea. Het klompenmuseum toont de historie van het Enterse klompenmaken. Het Zompenmuseum vertelt hoe het vrachtvervoer verliep. De Oudheidskamer gaat in op de personen achter deze producties aan de hand van hun klederdracht en snoepgoed.

Van boom tot klomp

Het Klompenmuseum vertelt het verhaal van de vele klompenmakerijen in Enter. Nog steeds worden hier klompen gemaakt en als bezoeker krijg je dit dan ook stapsgewijs gedemonstreerd. Beginnend bij een wilg of populier, wordt uiteindelijk een ‘boorkeutel’ gemaakt. Hierna wordt de klomp geperfectioneerd tot een voetbed. Elke streek had zijn eigen model.

Door de dras efficiënt geld verdienen

Jarenlang was Enter een echt zompen- en schippersdorp. Zompen zijn schuiten die grond geschikt maken als bouw- of akkerland. Deze typische vrachtboten werden gemaakt op de Enterse scheepswerven. Ze waren van groot belang voor Twente. Hier vond namelijk de textielindustrie plaats. Bij gebrek aan wegen, waren de boten hard nodig om geld te verdienen. Door de platte bodem konden de zompen varen in de ondiepe, modderige heidevelden.

Het Zompenmuseum toont dit alles aan de hand van één van de laatste overgebleven zompen en de collectie bijbehorende gereedschappen.

Boterballen en zuurstokken

In het vroegere dorpsboerderijtje ‘Oudheidkamer Buisjan’ beleeft u hoe de Enternaren zich kleedden. Zo kunnen bezoekers de klederdracht aanpassen. Er zijn diverse rolmutsen en knipmutsen te zien. Hoe meer kant deze bevatten, hoe rijker de boerin was.

De naam van het museum is te herleiden tot Jan Scholten die altijd een jasje, een ‘buis’ op z’n Enters, droeg. Ook authentieke producten uit de jaren ’50 en oude materialen van schoenmaker Philippi worden getoond.

Na het bezoeken van het Enters Erfgoed strijkt u neer op het terras van de Oudheidkamer. Hier kijkt u onder het genot van een kopje koffie met krentenwegge uit op de grootste klomp van Nederland.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

  • Ontdek:

  • 3 video's

  • 12 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Pareltje: Enters erfgoed: Klompen, Zompen, Oudheid

Enters Erfgoed
Hogebrink 4
7468 CB Enter
+0547 – 38 12 68
info@enterserfgoed.nl

Openingstijden

 

Maandag: 13.30-16.30 uur
Dinsdag: 13.30-16.30 uur
Woensdag: 13.30-16.30 uur
Donderdag: 13.30-16.30 uur
Vrijdag: 13.30-16.30 uur
Zaterdag: 13.30-16.30 uur
Zondag: gesloten