U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd
f

Pareltje: OYFO – Techniekmuseum

| 28 juli 2017 t/m

Commentaar (0)
0.0

Beoordeel als eerste
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "Pareltje: OYFO – Techniekmuseum"

Geef een reactie

Pareltje: OYFO – Techniekmuseum

Het OYFO Techniekmuseum in Hengelo is een museum voor jong en oud. Een feest der herkenning voor de oudere generatie en een leerschool voor kinderen.

OYFO, voormalig Techniekmuseum Heim, heeft zich sinds zijn oprichting ingezet voor het behoud van ‘technisch cultureel erfgoed’. Vele machines die ooit draaiden in regionale fabrieken, zijn dankzij het museum gered van de ondergang. Grote machinebouwers uit Hengelo zoals Stork, Heemaf en Hazemeyer zijn sterk vertegenwoordigd in OYFO.

Het museum is onderverdeeld in verscheidene ruimtes, ieder met zijn eigen soort techniek. Op de begane grond zie je de oorsprong van de Twentse nijverheid. Doordat vroeger de lonen in Oost-Nederland lager waren dan in het ‘rijke westen’ verschoof de textielmarkt richting Twente.

Waar het eerst handwerk was met houten spin- en weefmachines ontwikkelde het dankzij de industriële revolutie naar grote machines. Deze werden aandreven door stoom en later elektriciteit. Al deze machines staan in het OYFO en werken allemaal nog! Op sommige dagen, Doe en Draaidagen, worden de machines weer opgestart. Bezoekers kunnen dan zien hoe deze machines hun ‘werk’ deden. Vrijwilligers, die vroeger nog in de fabrieken hebben gewerkt, laten deze machines vol passie weer draaien. Zij zorgen ook voor het onderhoud.

Een verdieping hoger is er aandacht voor meer hedendaagse techniek. Zo zie je de ontwikkeling van de telefoon en krijg je uitleg over hoe radar werkt. Daarnaast is er aandacht voor de keerzijde van al deze technische ontwikkelingen. De uitstoot van alle fabrieken zorgt voor opwarming van de aarde. Op een wereldbol kun je verschillende klimaatontwikkelingen projecteren.

Op de bovenste etage zijn etalages vol kleine testjes. Deze leren je hoe verscheidene natuurkundige wetten werken. Dit ‘doe-gedeelte’ is heel leuk en leerzaam voor kinderen!

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Deze video’s zijn onderdeel van een reeks waarin kleinere museumpareltjes in Nederland worden vastgelegd door jonge opkomende filmmakers.

  • Ontdek:

  • 3 video's

  • 12 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Pareltje: OYFO – Techniekmuseum

OYFO Techniekmuseum
Industriestraat 9
7553 CK Hengelo (OV)
+31 (0)74 243 00 54
info@techniekmuseumheim.nl 

Openingstijden

Maandag: Gesloten
Dinsdag: 12:00 – 17:00
Woensdag: 12:00 – 17:00
Donderdag: 12:00 – 17:00
Vrijdag: 12:00 – 17:00
Zaterdag: 12:00 – 17:00
Zondag: 12:00 – 17:00