U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd
f

Museum de Heksenwaag – Collectie

| 05 juni 2018 t/m

Commentaar (0)
0.0

Beoordeel als eerste
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "Museum de Heksenwaag – Collectie"

Geef een reactie

Museum de Heksenwaag – Collectie

In Museum de Heksenwaag staat de Europese heksenvervolging centraal. Kopstuk van de collectie is een weegschaal waarop werd gewogen of iemand een heks was.

De Heksenwaag in Oudewater

Als je werd beschuldigd van hekserij of toverij in de 15e en 16e eeuw, had je in Oudewater nog een kans voor een eerlijke weging. Vaak waren waagmeesters corrupt en dit zorgde voor oneerlijke veroordelingen. Na een oneerlijke weging mee te maken in een nabijgelegen dorp ging keizer Karel V naar Oudewater. Hier verliep het weegproces wel eerlijk.

De gewichten die werden gebruikt waren een stuk betrouwbaarder dan elders. Bovendien waren de waagmeesters in Oudewater een stuk eerlijker.  Oudewater kreeg daarom als enige het recht om een certificaat uit te delen als bleek dat iemand geen heks was. Wanneer je gewicht in orde was kreeg je een bewijs mee dat aantoonde dat je je had laten wegen. Sinds deze veranderingen is er niemand meer veroordeeld voor hekserij in Oudewater.

In Museum de Heksenwaag kun je zelf op de weegschaal gaan en, mits je geen heks bent, een certificaat ontvangen! Bovendien is één van de originele certificaten te bewonderen. Andere objecten, een leesbibliotheek en beeldmateriaal vertellen meer over de heksenvervolging. Bovendien zijn er een speelhoek en een spannende speurtocht die het museum ook voor kinderen aantrekkelijk maken.

  • Ontdek:

  • 2 video's

  • 9 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Museum de Heksenwaag – Collectie

Museum de Heksenwaag
Leeuweringerstraat 2
3421 AC Oudewater
info@heksenwaag.nl
0348-563400

Openingstijden

Tot 1 juli

Maandag: Gesloten
Dinsdag: 11:00-17:00
Woensdag: 11:00-17:00
Donderdag: 11:00-17:00
Vrijdag: 11:00-17:00
Zaterdag: 11:00-17:00
Zondag: 11:00-17:00

Juli en Augustus ook op maandag open