U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd
f

Ontdek Museum De Buitenplaats

| 18 oktober 2018 t/m

Commentaar (0)
5.0

2 keer beoordeeld
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "Ontdek Museum De Buitenplaats"

Geef een reactie

Ontdek Museum De Buitenplaats

Museum De Buitenplaats is een bijzondere plek waar je kunt genieten van kunst, architectuur en natuur.

Het Museumpaviljoen

Het vervallen 17-eeuwse Nijsinghhuis werd in 1971 gekocht door Jos en Janneke van Groeningen. De restauratie van het huis veranderde in de bouw van een museum. Het echtpaar kon zo hun groeiende collectie aan hedendaagse figuratieve kunst kwijt. Langzaam ontstond er een groter museumplan. Deze bestond uit de restauratie, verfraaiing en openstelling van het Nijsinghhuis, een museumpaviljoen waarin de collectie tentoongesteld kon worden en de reconstructie van de tuinen. Op 9 oktober 1996 werd het museumpaviljoen feestelijk geopend door niemand minder dan onze voormalige koningin Beatrix. Naast dat het paviljoen een prachtige collectie laat zien is de architectuur ook beeldschoon. Het lijkt net een onderdeel van de natuur, wat ook de bedoeling was van architectenbureau Alberts & Van Huut. Hun motto is “ Wij maken geen architectuur, maar natuur”.

 

De prachtige tuinen

Janneke van Groeningen had een passie voor tuinen, waardoor de tuin ook een belangrijk onderdeel vormt van Museum De Buitenplaats. De tuinen zijn ontworpen door landschapsarchitect J’ørn Copijn en tuinarchitect Charlotte Korthals. De tuin is opgedeeld in drie delen: Een dwaaltuin, een verdiepte vijvertuin en een Appelhof. Het formele deel van de tuin sluit goed aan bij de stijl van het Nijsinghhuis.

 

Nijsinghhuis

Als laatste het Nijsinghhuis dat het uitgangspunt voor Museum De Buitenplaats is. Een aantal ruimtes is in de loop der jaren beschilderd door Noordelijke figuratief werkende schilders, waaronder Matthijs Röling, Wout Muller, Olga Wiese, Clary Mastenbroek en Pieter Pander. Ga op onderzoek uit in dit bijzondere huis en laat je verrassen. Bewonder de Blauwe Kamer door Matthijs Röling. Zie jij de grijze olifant, de stoet oosterlingen en de Egyptische gier? Ga op onderzoek uit in dit bijzondere huis en laat je verassen.

 

Wisselende tentoonstellingen

Museum De Buitenplaats organiseert jaarlijks vier tentoonstellingen. Hierbij richten ze zich op hedendaagse kunst waarin figuratie een rol speelt, werk op papier, tuinarchitectuur en de wederzijdse beïnvloeding van kunst en natuur. Een goed voorbeeld van dit laatste thema is de tentoonstelling Planten op reis. Aanleiding hiervoor was de tuin van Museum De Buitenplaats. In de tuin zijn verschillende uitheemse planten te vinden uit onder andere de Himalaya, China, Japan en Chili. In deze expositie zie je prachtige tekeningen van uitheemse planten en ontdek je de spannende verhalen over hoe verschillende planten in hun land terechtgekomen zijn. In Planten op reis zie je het werk van zeven gerenommeerde botanisch kunstenaars: Anita Walsmit Sachs (Nederland), Beverly Allen (Australië), Carol Woodin (Verenigde Staten), Helen Allen (Groot-Brittannië), Jee-Yeon Koo (Zuid-Korea), Vicki Thomas (Zuid-Afrika) en Mieko Ishikawa (Japan).

 

Deze video’s zijn mede mogelijk gemaakt dankzij de Provincie Drenthe, het VSBfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

  • Ontdek:

  • 2 video's

  • 17 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Ontdek Museum De Buitenplaats

Hoofdweg 76
9761 EK Eelde

info@museumdebuitenplaats.nl

050 30 95 818

 

Openingstijden

Maandag: Gesloten

Dinsdag: 11:00-17:00

Woensdag: 11:00-17:00

Donderdag: 11:00-17:00

Vrijdag: 11:00-17:00

Zaterdag: 11:00-17:00

Zondag: 11:00-17:00