U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd
f

Nederlands Steendrukmuseum

| 29 november 2018 t/m

Commentaar (0)
0.0

Beoordeel als eerste
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "Nederlands Steendrukmuseum"

Geef een reactie

Nederlands Steendrukmuseum

Stap binnen in het Nederlands Steendrukmuseum en kijk je ogen uit. Hier maak je kennis met de lithografie en wat het voor impact deze uitvinding heeft gehad op de samenleving.

Deze video’s zijn mede mogelijk gemaakt dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds en het VSBfonds.

Machinezaal

We beginnen in de machinezaal, waar diverse steendrukpersen met hulpmiddelen te vinden zijn. Een paar topstukken die je hier kunt bewonderen zijn; snelpersen die wel vijf ton wegen uit de 19e en 20e eeuw. Deze persen worden nog met regelmaat gebruikt. Ook kun je de rol van de lithografie ontdekken in de lithografiehoek. Hier maak je kennis met de grondlegger van de lithografie: Alois Senefelder. Ook kun je luisteren naar de presentaties ‘De wereld krijgt kleur’, over het maken van een kleurenfiche en ‘Van steen tot chip’ waarin de relatie tot de hedendaagse microlithografie wordt belicht. Maar wat is microlithografie?

De rol van lithografie voor de microchip

Microlithografie wordt gebruikt voor het maken van microchips. Het bedrijf ASML maakt chips en gebruikt hier lithografische technieken voor. De L in ASML staat ook voor lithografie. Zo kun je zien hoe belangrijk de lithografie eigenlijk is, als we tot de dag van vandaag nog steeds profijt hebben van de grafische techniek van lithografie.

Museumatelier

Naast de machinezaal is er ook een bijzonder atelier te bezoeken. Hier worden verschillende drukdemonstraties gegeven en er wordt prachtig eigen lithowerk gemaakt. Ook moeten er soms drukwerken gemaakt worden in opdracht, bijvoorbeeld in samenwerking met binnenlandse en buitenlandse kunstenaars. Als laatste wordt het atelier ook nog gebruikt voor workshops. Hier kun je dus zelf ook leren hoe lithografie in zijn werk gaat.
Ben je nieuwsgierig geworden naar meer? Kijk dan de video’s op onze site.

  • Ontdek:

  • 2 video's

  • 10 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Nederlands Steendrukmuseum

Oranje Nassaustraat 8C
5554 AG

Valkenswaard

040 204 98 41
info@steendrukmuseum.nl

Openingstijden

Maandag: Gesloten

Dinsdag: 13:00 tot 17:00

Woensdag: 13:00 tot 17:00

Donderdag: 13:00 tot 17:00

Vrijdag: 13:00 tot 17:00

Zaterdag: 13:00 tot 17:00

Zondag: 13:00 tot 17:00