U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd
f

Pareltje: Museum Wierdenland – Weelderige Wierde

| 29 april 2017 t/m 01 oktober 2017

Commentaar (0)
0.0

Beoordeel als eerste
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "Pareltje: Museum Wierdenland – Weelderige Wierde"

Geef een reactie

Pareltje: Museum Wierdenland – Weelderige Wierde

Museum Wierdenland is een archeologisch museum dat draait om het Groningse landschap. Er is veel aandacht voor de wierde, waar het museum midden in ligt.

In Noord-Groningen vindt u Museum Wierdenland. Dit archeologische museum vertelt de geschiedenis van het ontstaan van terpen en wierden. Naast de vaste tentoonstelling heeft het museum regelmatig tijdelijke tentoonstellingen over kunst, het liefst over het lokale landschap.

De vaste tentoonstelling vertelt het verhaal over het leven op de wierde in de Ijzertijd, Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Bijzonder: Museum Wierdenland ligt midden in het gebied wat ze behandelen. Vanuit het museum loopt u zo de natuur in. Zo ligt de wierde ‘De Bouwerd’ direct achter het museum. Deze wierde is de vindplaats van een dubbel paardengraf met hond.

Deze zomer is de tentoonstelling Weelderige Wierde te zien. Een expositie volledig in het teken van de lokale schilder Matthijs Röling. Heel lokaal, want Röling woont op 300 meter van het museum. Ooit kwam Röling er voor de rust en de vrijheid. Hij besteedde veel tijd aan zijn tuin. Na verloop van tijd liet hij het varen en transformeerde hij zijn moestuin tot een weelderige tuin. Zijn immense en lommerrijke tuin is als een micronatuurgebied. Vol vogels en schuilplaatsen voor kleine dieren. De tuin van Röling en andere tuinen staan centraal in de tentoonstelling. Vele werken zijn nog nooit tentoongesteld. Een unieke expositie met schilderijen uit de periode 1972 tot 2009.

De tentoonstelling Weelderige Wierde zet ook aan tot actie. Met de huidige trend van verstening van de tuinen is er steeds minder flora en fauna te vinden in de Groningse achtertuin. Aan de hand van de schilderijen krijgt de bezoeker tips om meer groen toe te voegen aan de tuin en de biodiversiteit daarin te verbeteren.

Geïnspireerd door de Italiaanse Renaissance  en mythologische thema’s is Röling uitgegroeid tot een boegbeeld van de hedendaagse figuratieve Nederlandse schilderkunst. Daarnaast is hij een van de grondleggers van het Noordelijk Realisme.

Een bezoek aan de tuin van Matthijs Röling is mogelijk. Houd de agenda van Museum Wierdenland in de gaten om te ontdekken wanneer zijn tuin open is.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

  • Ontdek:

  • 3 video's

  • 9 foto's

  • 1 artikelen

Museuminfo

Pareltje: Museum Wierdenland – Weelderige Wierde

Museum Wierdenland
Van Swinderenweg 10
9891 AD Ezinge
+31 (0)594 621524
info@wierdenland.nl

Openingstijden

Maandag: Gesloten
Dinsdag: 11:00 – 17:00 uur
Woensdag: 11:00 – 17:00 uur
Donderdag: 11:00 – 17:00 uur
Vrijdag: 11:00 – 17:00 uur
Zaterdag: 11:00 – 17:00 uur
Zondag: 11:00 – 17:00 uur

 

Van november tot en met maart opent het museum om 13.00 uur