U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd
f

De collectie van Museum Spakenburg

| 20 januari 2018 t/m

Commentaar (0)
0.0

Beoordeel als eerste
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "De collectie van Museum Spakenburg"

Geef een reactie

De collectie van Museum Spakenburg

Lees hier alles over Museum Spakenburg, bekjik hier een bottermodel, schilderijen en natuurlijk klederdracht uit Spakenburg.

Deze video’s zijn mede mogelijk gemaakt dankzij de bijdrage van de Provincie Utrecht.

In museum Spakenburg kan je op de 850 m2 veel verschillende collecties en thema’s bekijken.

Collectie

De collectie van het museum is in 50 jaar opgebouwd. Het gemeentebestuur vond dat veel zaken uit het verleden snel verdwenen. De eerste aankoop was dan ook een bottermodel, want deze schepen verdwenen snel. Veel gebruiksvoorwerpen uit de visserij en het boerenleven werden ook aangekocht. Naast deze stukken werden er ook schilderijen en natuurlijk klederdracht aangekocht.

Streekdracht, schilderijen, meubilair en meer

Er wordt vaak een aantal vast voorgeschreven stoffen gebruikt bij klederdracht. De verschillende patronen en kleuren geven aanwijzingen over omstandigheden als rouw en laten de ‘missie’ zien de draagster kan hebben. Een middagkraplap gemaakt van middagbont is bijvoorbeeld geschikt voor deelname aan het zangkoor. De kraplap is vaak afkomstig van gebloemde oude jakken, zo is deze altijd paars met kleine rode bloemetjes. Dit straalt de missie van de draagster uit aan het dorp en iedereen weet dan ook wat er te doen staat. Ontdek de verschillende kledingstukken in het museum. Bij de collectie schilderijen zijn veel lanschappen en indrukken uit de omgeving te zien.

In het museum zijn verschillende oude meubels te zien, zo is er een ingerichte woonkamer van een vissersfamilie. Je ziet hier oud aardewerk, borden en zilerwerk. Ook huishoudelijke voorwerpen als een sweep voor het uitkloppen van matten en tapijten staan hier tentoongesteld. Veel porceleinen werken staat hier ook opgesteld in verschillende zalen, en in verschillende vormen.

Over het werken in Spakenburg ontdek je hier ook van alles, hoe de visserij werkte en hoe dit eruit zag bijvoorbeeld. Ook zie je hier een winkel die in een huiskamer was opgericht. Maar ook ontdek je alles over het boerderijleven.

Inmiddels zijn er al meer dan zevenduizend stukken te zien bij het Museum! Deze zijn grotendeels tentoongesteld in het museum, maar een deel ligt ook opgeslagen in een museumdepot. Ook is er een deel in het gemeentehuis opgesteld.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

 

provincie-Utrecht-300x72 De collectie van Museum Spakenburg

  • Ontdek:

  • 3 video's

  • 41 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

De collectie van Museum Spakenburg

Museum Spakenburg

Oude Schans 47-63

3752 AH Bunschoten-Spakenburg

033 298 3319

info@museumspakenburg.nl

Openingstijden

Van april tot november:

Maandag: 13.30 – 18.00
Dinsdag: 10.00 – 17.00
Woensdag: 10.00 – 17.00
Donderdag: 10.00 – 17.00
Vrijdag: 10.00 – 17.00
Zaterdag: 10.00 – 17.00
Zondag: Gesloten
Van november tot april:

Maandag: Gesloten
Dinsdag: Gesloten
Woensdag: 12.00 – 16.00
Donderdag: 12.00 – 16.00
Vrijdag: 12.00 – 16.00
Zaterdag: 12.00 – 16.00
Zondag: Gesloten