U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd
f

Museum Klok & Peel – Collectie

| 25 oktober 2018 t/m

Commentaar (0)
0.0

Beoordeel als eerste
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "Museum Klok & Peel – Collectie"

Geef een reactie

Museum Klok & Peel – Collectie

Breng een bezoekje aan museum Klok en Peel. Hier vind je een grote verzameling aan klokken en kun je de geschiedenis in duiken van het Peel. Kom langs en kijk je ogen uit in Museum Klok en Peel.

Deze video’s zijn mede mogelijk gemaakt dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds en het VSBfonds.

Reis af naar Asten in Noord-Brabant. Hier vind je de grootste verzameling aan klokken en beiaarden in heel Europa. Ook kun je je onderdompelen in de natuur -en cultuurhistorie van de Peel in Museum Klok & Peel.

Klokken en Beiaarden

Deze prachtige collectie werd in 1969 gevormd door de campanoloog Dr. André Lehr. Hij was medeoprichter van het Nationaal Beiaardmuseum en de eerste conservator van het museum. Ook heeft het museum mede door zijn advies een grote klokken collectie (sarna collectie) uit Amerika aangekocht. Daarnaast hebben ze veel klokkencollecties in bruikleen gekregen van grotere musea. Het museum kan hierdoor een prachtige en diverse collectie presenteren. De kern van de collectie bestaat uit beiaarden en klokken uit de vroegere Lage Landen. Daarnaast zijn er ook nog klokken afkomstig uit andere culturen. Ontdek bijvoorbeeld Arabische waterklokken en klokken uit Azië en leer van alles over de verschillende technieken rondom het meten van de tijd.

Ook kun je in Museum Klok & Peel nu een tijdelijke expositie bekijken. In deze expositie kom je achter het verhaal van de roof van 6.700 luidklokken uit de Nederlandse kerktorens in de jaren 40. De Duitse bezetters gebruikten de bronzen luidklokken om grondstoffen te winnen voor de wapenindustrie.

De Peel

Naast de mooie klokken en beiaarden is er een prachtige collectie aan natuur -en cultuurhistorische objecten die het verhaal van De Peel vertellen. Deze collectie ontstond in 1973 in Asten. Hier werd een natuurstudiecentrum opgericht door Jan Vriends. Dit centrum groeide uit tot Natuurhistorisch Museum de Peel. De collectie groeide verder aan de hand van verzamelde objecten van museummedewerkers en giften.

Tijdreis

Tijdens een bezoekje aan het huidige museum maak je een reis terug de tijd in. Het verhaal begint 10 miljoen jaar geleden toen het Peelgebied nog onder water lag, in de diepe zee. Vele fossielen die dit bewijzen, kun je vinden in het museum. De vondsten die hier liggen vertellen de grote geschiedenis, zo beland je in de Plioceen (tijdperk van 2 miljoen jaar geleden) toen het Peelgebied een Mediterraan klimaat had. Kom te weten wat voor dieren er toentertijd rondliepen. De collectie neemt je steeds een stapje verder naar het heden. Je leert hoe het gebied van De Peel zich ontwikkeld heeft tot wat het vandaag de dag is.

  • Ontdek:

  • 2 video's

  • 15 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Museum Klok & Peel – Collectie

Ostaderstraat 23
5721 WC Asten
Tel. 0493 – 691865
E-mail: info@museumklokenpeel.nl

Openingstijden

Maandag: 13:00 – 17:00
Dinsdag: 09:30 – 17:00
Woensdag: 09:30 – 17:00
Donderdag: 09:30 – 17:00
Vrijdag: 09:30 – 17:00
Zaterdag: 13:00 – 17:00
Zondag: 13:00 – 17:00