U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd
f

Pareltje: Museum Huis Doorn

| 20 februari 2017 t/m

Commentaar (0)
5.0

1 keer beoordeeld
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "Pareltje: Museum Huis Doorn"

Geef een reactie

Pareltje: Museum Huis Doorn

Huis Doorn ligt op een schitterend landgoed in een fraai park, aangelegd volgens de Engelse landschapsstijl. Huis Doorn is tegenwoordig een museum en één van de mooiste kastelen in de provincie Utrecht.

Museum Huis Doorn dankt zijn bekendheid vooral aan zijn meest beroemde bewoner: de voormalige Duitse keizer Wilhelm II (1859-1941). Wilhelm vluchtte na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog naar het neutrale Nederland en kocht Huis Doorn in 1919. De voormalige keizer bewoonde dit landgoed op de Utrechtse Heuvelrug van 1920 tot aan zijn overlijden in 1941. Via het karakteristieke Poortgebouw betreed je het landgoed en zie je voorbij het gazon Huis Doorn liggen. De buste van Wilhelm II, met strenge blik en snor, wacht de bezoeker op. Het landhuis is voor keizerlijke begrippen bescheiden van omvang. De fraaie buitenplaats vormt tevens de laatste rustplaats van deze laatste keizer van Duitsland. De graftombe van Wilhelm II is te vinden in het mausoleum, dat net als Museum Huis Doorn veel Duitse bezoekers trekt.

De inrichting van Huis Doorn is afkomstig uit paleizen in Berlijn en Potsdam. Wilhelm II vulde de van oorsprong uit de veertiende eeuw daterende waterburcht, ook wel bekend als Huize Doorn, met de inhoud van 59 treinwagons. Schitterende meubels, schilderijen, zilveren objecten en tapijten maakten het de vorstelijke kasteelheer mogelijk om in zijn kleine paleis naar zijn stand te blijven leven. De oorspronkelijke inrichting is nog helemaal intact en biedt de bezoeker een authentiek beeld van internationaal vorstelijk wonen. Ze vormen een decor van Europese allure en eeuwenlange vorstelijke Duitse geschiedenis. Hiertegen speelt zich, in het kleine dorpje Doorn, dagelijks een hofprotocol in zakformaat af. Alle objecten uit het Huis zijn te bewonderen in de collectiedatabase.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Deze video’s zijn onderdeel van een reeks waarin kleinere museumpareltjes in Nederland worden vastgelegd door jonge opkomende filmmakers.

  • Ontdek:

  • 3 video's

  • 5 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Pareltje: Museum Huis Doorn

Museum huis Doorn
Langbroekerweg 10
3941 MT Doorn
0343-421020
info@huisdoorn.nl

Openingstijden

Maandag: gesloten
Dinsdag: gesloten
Woensdag: 13:00 – 17:00 uur
Donderdag: 13:00 – 17:00 uur
Vrijdag: 13:00 – 17:00 uur
Zaterdag: 12:00 – 17:00 uur
Zondag: 12:00 – 17:00 uur