U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd
f

Museum Huis Doorn – Collectie

| 09 augustus 2018 t/m

Commentaar (0)
0.0

Beoordeel als eerste
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "Museum Huis Doorn – Collectie"

Geef een reactie

Museum Huis Doorn – Collectie

Museum Huis Doorn is zo'n typisch oud Nederlands kasteel dat in latere jaren na veel verbouwingen een prachtig verblijf is geworden. Wanneer je er binnen stapt waan je je in het verleden.

Geschiedenis

De eerste keer dat Huis Doorn wordt vermeld is, zoals met de meeste Nederlandse kastelen, tijdens de middeleeuwen. Vanaf dan gebeurt er vanalles mee. Er wordt verbouwd, het wordt verwoest, heropgebouwd, nog een keer verbouwd, enzovoort. Ook het landgoed dat bij Huis Doorn hoort wordt steeds groter. Zo groot zelfs, dat het de ontwikkeling van het het dorp Doorn in de weg zit. In 1874 wordt het daarom verkaveld.

Dan breken donkere tijden aan voor Europa. De grootmachten vechten het met elkaar uit in wat later de Eerste Wereldoorlog wordt genoemd. Aan het einde hiervan is Duitsland de grote verliezer. De toenmalige keizer Wilhelm II kiest eieren voor zijn geld en vlucht naar Nederland, dat neutraal is gebleven. Hij woont eerst een jaar in Kasteel Amerongen, maar koopt in 1919 Huis Doorn. Daar blijft hij wonen tot hij sterft in 1941.

Wilhelm II

De voormalige keizer woonde zodoende meer dan 20 jaar in Huis Doorn. Hij laat zijn volledige huishouden overkomen uit Berlijn en Potsdam om het kasteel mee in te richten. Hiervoor zijn maar liefst 59 treinwagons nodig. De originele meubels die hij in het kasteel plaatst zijn nu nog steeds op dezelfde plek terug te vinden.

Wilhelm focust in zijn periode op Huis Doorn vooral op het verleden. Hij ontkent de moderniteit en de realiteit van zijn situatie. Hij hoopte nog altijd dat Duitsland weer een monarchie zou worden en dat zijn positie werd hersteld. Dit werd nooit realiteit. Ook zijn wens om in een monarchisch Duitsland begraven te worden, naast zijn verwanten in Potsdam, is dus nooit in vervulling gegaan. In plaats daarvan ligt hij in een mausoleum in het park van Huis Doorn.

Bezoekers van Huis Doorn lopen tijdens het bezoek zo het leven van Wilhelm II in. Alles staat er nog net zo bij als tijdens het leven van Wilhelm. Het museum biedt zodoende een bijzonder kijkje in het verleden van Europa, en de rijkdom van de toenmalige adel.

Kijk voor mee informatie op de website.

  • Ontdek:

  • 2 video's

  • 5 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Museum Huis Doorn – Collectie

Langbroekerweg 10
3941 MT Doorn

Tel: 0343-421020

E-mail: info@huisdoorn.nl

Openingstijden

Maandag: gesloten

Dinsdag: 13.00-17.00

Woensdag: 13.00-17.00

Donderdag: 13.00-17.00

Vrijdag: 13.00-17.00

Zaterdag: 13.00-17.00

Zondag: 13.00-17.00