U bent succesvol ingelogd
U bent succesvol geregistreerd en direct ingelogd
f

Pareltje: Museum Gouda

| 17 augustus 2017 t/m

Commentaar (0)
0.0

Beoordeel als eerste
U dient ingelogd te zijn voordat u een beoordeling kan geven.

Inloggen    of    Registreren

0 reacties op "Pareltje: Museum Gouda"

Geef een reactie

Pareltje: Museum Gouda

Museum Gouda, gevestigd in het Catharina Gasthuis, toont de rijke historie van de Middeleeuwse stad Gouda.

Museum Gouda werd in 1874 opgericht en is sinds 1947 gevestigd in het Catharina Gasthuis. Hier beheert het 40.000 objecten verdeeld over vier gebieden. Zo is een gedeelte van de collectie gericht op de (kunst)geschiedenis van Gouda van de 15e tot 21e eeuw. Ook bevat de collectie religieuze kunst uit de 16e eeuw, kunst van de Haagse School en School van Barbizon uit 19e eeuw. Tot slot wordt Gouds Plateel, een vorm van aardewerk, uit de 20e eeuw tentoongesteld.

Het leven in Gouda

Per ruimte in het museum wordt de oorspronkelijke functie uitgelegd en er is ook een gekozen thema. Zo wordt bijvoorbeeld dieper ingegaan op de schutterij aan de hand van een schuttersstuk van Ferdinand Bol, een leerling van Rembrandt. Ook is er een Chirurgijnsgildekamer en een apothekersinterieur in de van oorsprong Goudse stadsapotheek. In de kelder van de Gasthuiskapel is een verzameling straf- en martelwerktuigen te zien waarmee burgers werden bestraft en een dolcel, waar psychiatrische patiënten werden opgesloten.

Religieuze kunst

Doordat de reformatie in Gouda relatief rustig verliep, is een voor Nederland unieke collectie 16e-eeuwse altaarstukken te bewonderen. Veel van deze buitengewoon grote exemplaren werden gemaakt voor de Sint-Janskerk, die vlam vatte na het uitbreken van de stadsbrand in 1552. Dit verhaal wordt ook verteld aan de hand van de stadsmaquette, waar tevens ingegaan wordt op de overgang naar het protestantisme. Ook zijn unieke werktekeningen van het Goudse glas-in-lood te zien.

De Haagse School en de School van Barbizon 

Met een dubbelcollectie laat Museum Gouda zien hoe de Franse 19e-eeuwse schilderkunst en de Haagse School twee kunststromingen zijn die in elkaars traditie staan. Zo worden de Franse landschappen van Daubigny, voorloper van het impressionisme, getoond, maar ook een typisch Hollands landschap met koeien van Willem Roelofs. Onder meer door de industrialisatie trokken de Franse schilders naar de bossen rondom Parijs. De werken van beide stromingen, gemaakt in de vrije natuur, hadden weinig opsmuk en realistische kleuren als reactie op de Romantiek.

Plateel

In het museum worden ook diverse gebruiksvoorwerpen en sieraardewerk geëxposeerd. De objecten zijn afkomstig uit de zes belangrijkste Goudse en Schoonhovense aardewerkfabrieken. Ook komt de de abstracte decoratiestijl van de Amsterdamse School terug. Zo is de dekselpot van de prominente kunstenaar Jaap Gidding te zien, die in 1925 Nederland vertegenwoordigde op de Wereldtentoonstelling in Parijs.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

  • Ontdek:

  • 3 video's

  • 10 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Pareltje: Museum Gouda

Museum Gouda
Oosthaven 9
2801 JX Gouda
+ 31(0) 182 33 10 00
info@museumgouda.nl

Openingstijden

Maandag: Gesloten
Dinsdag: 11:00 – 17:00
Woensdag: 11:00 – 17:00
Donderdag: 11:00 – 17:00
Vrijdag: 11:00 – 17:00
Zaterdag: 11:00 – 17:00
Zondag: 11:00 – 17:00