Museum Dr8888

Bekijk de 1 minuut durende informatievideo

Museum Dr8888

Drachten was ooit een waar bolwerk van kunstenaars. Dit was voornamelijk te danken aan de gebroeders in Rinsema. De collectie van Museum Dr8888 is hier voornamelijk op gericht, maar er is nog veel meer te beleven zoals historische objecten en andere Friese kunst.

Drachten heeft een sterke connectie met de kunstsector en dit kwam vooral tot uitdrukking in de jaren 20 van de afgelopen eeuw. Deze connectie was voornamelijk te danken aan de twee broers Rinsema: Evert en Thijs. Evert was werkzaam als schoenmaker maar maakte ook gedichten. Thijs was daarnaast beeldend kunstenaar. Samen behoorden zij tot de Nederlandse kunststroming De Stijl en waren zij woonachtig in Drachten. Destijds verkochten zij hun eigen kunst en die van bevriende schilders zoals Theo van Doesburg in hun schoenenzaak. Dit maakte van Drachten tijdelijk het middelpunt van de kunstwereld. Hun erfenis is echter nog steeds zichtbaar in de Friese stad. Zo is het namelijk de locatie van Museum Dr8888 (voorheen Museum Smallingerland) waar u de kunstwerken van de excentrieke broers en veel meer andere beeldende en moderne kunst kunt bewonderen.

Collectie Museum Dr8888

Het museum richt zich met haar collectie voornamelijk op de gebroeders Rinsema, werken van Friese kunstenaars zoals Pier Pander en Sierd Geertsma en de eerder genoemde Theo van Doesburg. Hiernaast kan ook de liefhebber van geschiedenis zijn hart ophalen. Het museum bezitt namelijk speciale objecten zoals een middeleeuws graf en de grootste gevonden trechterbeker (oorsprong tussen ca. 4350 tot 2800/2700 v.Chr.). Dr8888 richt zich verder sterk op de stroming van het dadaïsme, zo zijn er werken van de Duitse schilder Kurt Schwitters te vinden. Tot slot is er ook nog een bibliotheek aanwezig die zich richt op alles wat met de kunstwereld in Drachten en Friesland te maken. Ook zijn er boeken te vinden die alles vertellen over de rest van de historie van Drachten.

Als liefhebber van moderne kunst en de Friese geschiedenis is Museum Dr8888 zeker een bezoekje waard. Gevestigd aan het Museumplein leert u de kunst en het erfgoed van deze regio kennen. Op deze pagina vindt u de mini-documentaire waarin meer uitleg gegeven wordt over het leven van de broers Rinsema. Ook wordt duidelijk hoe het kwam dat Theo van Doesburg een vriend van ze was. Bekijk de video’s over ons bezoek aan dit museum.

 

  • Ontdek:

  • 3 video's

  • 5 foto's

  • 0 artikelen

Museuminfo

Museum Dr8888

Museumplein 2
9203 DD Drachten
Tel: 0512-515647
E-mail: info@museumdrachten.nl

Openingstijden

Het museum is open van dinsdag tot en met zondag van 11.00-17.00 uur.
Het museum is op maandag gesloten.

Feestdagen:
Gesloten: Eerste Paasdag, Eerste Pinksterdag, eerste kerstdag en nieuwjaarsdag.
Geopend: Tweede Paasdag, Bevrijdingsdag/Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag, tweede kerstdag en oudejaarsdag.